Фермерите хвърлят яйца и камъни по Европарламента, бутнаха статуя в Брюксел

Фермери хвърляха яйца и камъни по Европейския парламент в четвъртък, предизвиквайки пожари в близост до сградата, с настояване европейските лидери, заседаващи наблизо, да направят повече, за да им помогнат с данъците и растящите разходи.

Малки групи се опитаха да съборят бариерите, издигнати пред парламента, но полицията стреля сълзотворен газ и използва маркучи с вода срещу фермерите, за да ги отблъсне, съобщи "Ройтерс".

Протестиращите събориха статуята на индустриалеца Джон Кокерил от паметника на пл. "Люксембург" пред парламента, като я опожариха.

Полицията използва сълзотворен газ и маркучи с вода, за да разпръсне фермерите, протестиращи пред Европарламента

Белгийският премиер Александър де Кро, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, изрази съжаление срещу посегателството срещу исторически обект и за използваното насилие от страна на протестиращите.

По данни на полицията главните пътни артерии на белгийската столица са блокирани от около 1300 трактора. Служители по сигурността в екипировка за борба с безредиците бяха изпратени да направят живи бариери пред сградите на парламента и на съвета, където се намират лидерите на ЕС.
"Ако видите с колко хора сме тук днес и ако видите, че така е в цяла Европа, значи трябва да имате надежда", каза Кевин Бертенс, фермер от околностите на Брюксел.

Фермери от Италия, Испания и други европейски страни участваха в демонстрацията в Брюксел. Очаква се техни представители да се срещнат с еврокомисаря за земеделието Януш Войчеховски привечер. В четвъртък Европейската комисия вече предложи временно премахване на някои екологични изисквания, срещу които недоволстват фермерите във Франция, както и защитен механизъм за вноса на някои селскостопански продукти от Украйна, като в същото време препоръчва удължаване с една година на безмитния внос от Украйна.

Фермерите разпръснаха слама и замеряха с яйца и с камъни сградата на Европейския парламент в Брюксел, където вече е окачена агитация за участие в европейските избори през юни

Още недоволство

В четвъртък към протестите се присъединиха и фермери от Португалия, които тръгнаха към границата с Испания в североизточната част на страната, за да препречат гранични пътища.

Във Франция фермери се отправиха към долната камара на парламента в Париж. Кадри от дрон показаха огромен конвой от трактори на магистрала близо до Жосини. Блокирани са и други магистрали около френската столица.

Фермерите казват, че не им се плаща достатъчно, задушени са от данъци и от екологични изисквания и са изправени пред нелоялна конкуренция от чужбина.

Протестите в цяла Европа идват преди изборите за Европейски парламент през юни, като все повече фермери се насочват към крайната десница, увеличавайки шансовете й да засили присъствието си в европейската политика.

Фермерите и изборите

Въпреки че кризата с фермерите не е официално в дневния ред на срещата на върха на ЕС, която досега се фокусира върху помощта за Украйна, дипломат от ЕС каза, че ситуацията с фермерите вероятно ще бъде обсъдена по-късно през деня.
"Знаете какво се случва: предстоят европейски избори и политиците са супернервни, а също и Европейската комисия. И мисля, че това е най-добрият момент всички европейски фермери заедно да излязат на улицата", каза Хосе Мария Кастиля, фермер, представляващ испанския фермерски съюз Asaja.

Междувременно ирландският премиер Лео Варадкар подкрепи френския президент Еманюел Макрон, който настоява Европейската комисия да прекъсне преговорите за подписване на търговско споразумение с групата от южноамерикански държави МЕРКОСУР в сегашния му вид - друго ключово искане на фермерите.

Във Франция, където фермерите засилиха протестите в началото на седмицата, въздействието на десетки блокади започва да се усеща, каза Ерик Емар, ръководител на федерация на работодателите в транспорта и логистиката.

"Направихме анкета сред членовете на нашата федерация: всички транспортни фирми са засегнати (от протеста на фермерите) и са загубили през последните 10 дни около 30% от приходите си, защото не можем да доставяме навреме или със закъснения", каза той пред телевизионния оператор "Франс инфо".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини