Карнавалът във Венеция: внушителен спектакъл от звук и светлина

Карнавалът във Венеция навлезе в решителната си фаза снощи с внушителен спектакъл в архитектурно-историческия комплекс "Арсенал", съобщават италиански медии, цитирани от БТА.

Шоуто, което се състоя на два пъти, от 18,30 и от 21 ч. местно време, беше феерия от звук и светлина, от огнени мотиви, от гигантски фигури, плаващи върху вода, от музика и танци, от водна акробатика, от спектакли върху лодки и водни платформи, от фойерверки и прожекции в небето.


Представлението беше озаглавено "Тера инкогнита (Непознатата земя). Невероятното пътуване на Марко (Поло)” и е свободна интерпретация на разказите от книгата за пътешествията на Марко Поло. Спектакълът ще бъде представен отново в "Арсеналът" във Венеция днес и утре, както и в периода 8-13 февруари. 

Творчески директор на представлението е творческият директор на венецианския театър "Ла Фениче" и на целия Венециански карнавал Масимо Чекето. Режисурата беше поверена на Енрика Чивеларо. В създаването на невероятното шоу участваха компаниите "Антика Пройетерия”, "Виорика Уотър шоу” и  "Муунлайт”, специализирани в този род изяви. В спектакъла се включиха и изпълнители от френската компания "Илотопи”, известна със способностите си, фантазията и таланта си да прави представление върху всичко, което плава и да превръща всичко плаващо във внушително водно зрелище. Компанията участва редовно в предходните издания на Венецианския карнавал, както и във водни шоута в Рим и Флоренция.

По време на спектакъла в "Арсенала” двама актьори се превъплътиха в образа на Марко Поло и това бяха Танкреди Блу Сила и Гаетано Руоко Гуаданьо. Те бяха тялото, душата и гласът в специално посветен на Марко Поло текст, дело на венецианския писател и историк Алберто Тозо Фей, който е автор на трудове, посветени на Венеция. 


В спектакъла участваха и танцьори от Трупата за източни танци, които съвместно с Италианската асоциация за популяризиране на културата и туризма на Китай, пресъздадоха китайски легенди, бой със саби, както и ритуалните танци на четирите символа и на четирите сезона. Плавателните съдове за шоуто бяха осигурени от компанията "Вела ал Терцо".


Билетите за светлинно-звуковото водно шоу в „Арсенала”  варираха от 14 евро до близо 100 евро в зависимост от местоположението на зрителите, в зависимост от това дали те са венецианци или гости на града, в зависимост от възрастта им и в зависимост от това дали става дума за индивидуални или семейни билети.


Традицията на този род спектакли по време на Карванала датира отскоро. Първо подобно шоу имаше през 2022 г., когато Карнавалът беше подновен на живо след коронавирусната пандемия. Тогава шоуто беше наречено "Небула Соларис". Второто водно шоу миналата година пък беше посветено на знаците на зодиака.


Тази година Карнавалът във Венеция е вдъхновен от пътешествията на Марко Поло. През годината се отбелязват 770 години от рождението на венецианския търговец и приключенец и 700 години от смъртта му.


Карнавалът приключва на 13 февруари. Той се откри в уикенда на 27 и 28 февруари. На 28 февруари се проведе традиционното водно шествие на карнавални лодки и платформи по Големия венециански канал, което приключи при моста "Риалто". Там по традиция първата лодка, върху която имаше огромна фигура на плъх от папие маше, се разтвори и от нея към небето полетяха балони. Плъхът е възприеман като символ на устойчивостта пред предизвикателствата, припомниха преди пет години представители на отдела за спазване на културни традиции към венецианската община. При потъване на кораб, например, плъховете го напускат последни, което означава борба докрай за оцеляване. По този начин те символизират и борбата на венецианците за оцеляване през бедствията през вековете и тяхната устойчивост пред рисковете и предизвикателствата.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини