„Ужасяващи и налудничави“: последните провокации на Тръмп

Тръмп е риск за националната сигурност - така смятат дори някои членове на неговата партия. Ужасяващо е, че той би окуражил Русия „да прави каквото си иска“.

Доналд Тръмп не за първи провокира с изказванията си. Но последната му заявка по отношение на партньорите в НАТО ужаси мнозина. „Не са платили? Не си изпълняват задълженията? Не, тогава няма да ги защитя. Дори бих насърчил Русия да прави каквото си иска“, каза Тръмп на предизборно събитиe в Южна Каролина.

77-годишният бивш президент не е голям фен на НАТО, отбелязва АРД. И неведнъж е споменавал, че не разбира защо САЩ трябва да гарантират отбраната на 30 държави в Алианса. Последните му изказвания обаче провокираха остри реакции - както от страна на НАТО, така и на Белия дом.

„Риск за националната сигурност"

Да насърчаваш един убийствен режим като Русия да напада най-близките съюзници е „ужасяващо и налудничаво“, заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс.

В редиците на републиканците също не липсваха критики. Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи коментира, че Тръмп е риск за националната сигурност. „Той не е годен да стане президент на САЩ“, смята Кристи, който не крие несъгласието си с бившия президент. „Да кажеш на член на НАТО, че трябва да плаща вноските си, е правилно. Но проблемът с Тръмп е, че той не спира дотам. Той трябваше да каже, че би насърчил Русия да прави каквото си поиска“. Ники Хейли - единствената останала съперничка на Тръмп за президентската номинация на републиканците, също го атакува: „Последното нещо, което искаме, е да застанем на страната на Русия. Винаги трябва да помним - Америка има нужда от приятели“, заяви Хейли.

Ръководството на Републиканската партия пак подкрепи Тръмп

По-голямата част от републиканците обаче омаловажиха изказването на най-вероятния им кандидат за президент. „Елитът на Републиканската партия дотолкова се е научил да отбива дори най-скандалните изявления на Тръмп, че бързо отхвърли и това“, коментира „Ню Йорк Таймс“.

„Хайде стига - та това е Тръмп“, коментира сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм. „Единственото, което мога да кажа, е, че докато Тръмп беше президент, никой не нападаше други държави. Мисля, че целта тук е по неговия си начин да накара хората да си плащат."

Сенаторът от Флорида Марко Рубио също застана на страната на Тръмп. „Нямам никакво притеснение, защото той е бил президент и преди. Знам точно какво е направил и ще направи с НАТО. Но това трябва да е алианс - не може да е само отбраната на Америка с един куп малки партньори."

Изказванията на Тръмп тревожат НАТО

На другия полюс бе изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На думите на Тръмп той отговори така: „Алиансът остава готов и способен да защитава всички съюзници. Всяко нападение срещу НАТО ще бъде посрещнато с единен и мощен отговор. Всеки намек, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава сигурността на всички нас, включително и на САЩ“. Столтенберг допълни и следното: „Очаквам, че независимо от изхода на президентските избори, САЩ ще останат силен и отдаден съюзник на НАТО“.

Толкова бърза и решителна реакция на НАТО е нещо необичайно, коментира в тази връзка кореспондентът на ZDF в Брюксел Флориан Нойхан. „И показва колко много тези изявления тревожат НАТО“, изтъква той. Отношението на Тръмп към Алианса поставя под съмнение неговото бъдеще, ако той отново влезе в Белия дом. „Ако Тръмп бъде преизбран, не е необходимо официално да напуска НАТО. Само съмненията, че САЩ ще изпълняват задълженията си към блока при негово управление биха били достатъчни, за да отслабят решително възпиращата сила на НАТО. Това е причината партньорите на Алианса в Европа сега да се притесняват“, продължава Нойхан.

Опитите на Тръмп да използва влиянието си в Републиканската партия, за да предотврати постигането на консенсус между двете водещи политически сили за изпращането на допълнителна военна подкрепа за Украйна, са показателни за намеренията му по отношение на НАТО, коментират Маги Хаберман и Джонатан Суон в „Ню Йорк Таймс“. А официални лица от по-малките и по-уязвими държави от НАТО са особено притеснени, защото Тръмп вече е намеквал как не е в националния интерес на Америка да влезе във война с Русия, за да защити малка държава като Черна гора, посочват още двамата автори.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини