Сърбия иска да е в ЕС, но първо Брюксел да я ухажва

Сръбският президент Александър Вучич каза, че в днешния си разговор с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис е изтъкнал, че Сърбия е твърдо решена да ускори присъединяването си към ЕС, но че очаква от Европа и ясни сигнали в подкрепа по пътя на страната към членство в евросъюза, предаде Танюг.

Вучич се среща днес с Мицотакис в Белград, където присъстваха на откриването на сръбско-гръцки бизнес форум.

Казах на Мицотакис недвусмислено, че Сърбия е твърдо за продължаване и ускоряване на европейския си път, че сме благодарни на Гърция за подкрепата и че това не е просто изречение, което политиците повтарят като мантра, а е от съществено значение за нашата страна, каза Вучич.

Сръбският държавен глава каза още, че Сърбия и Гърция винаги взаимно са подкрепяли териториалната си цялост и че вярва, че така ще бъде и в бъдеще.

Гърция е една от петте страни в ЕС, които не признават обявената през 2008 година независимост на някогашната сръбска област Косово.

Гръцкият премиер подчерта на съвместната пресконференция, че регионалното свързване е най-важно за евроинтеграцията, както и използването на европейските фондове, предназначени за Западните Балкани, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Трябва да използваме европейските фондове, предназначени за Западните Балкани. Регионалното свързване, което преди всичко свързва гражданите, е едно от най-значимите неща за евроинтеграцията“, подчерта Мицотакис.

Той посочи, че сътрудничеството по отношение на енергийната стабилност е важно както за Сърбия и Гърция, така и за целия регион и Европа.

„Подкрепяме вертикалния транспорт на газ от юг на север и обратно“, допълни гръцкият премиер.

Той подчерта, че сръбската икономика е най-развита в региона на Западните Балкани, а Гърция е най-големият поддръжник на евроинтеграцията на Сърбия.

Сръбският президент припомни, че тази година се навършват 145 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

„Вярвам, че това ще бъде година на огромен напредък и растеж в икономическите ни отношения и търговския ни обмен“, посочи Вучич.

Мицотакис и Вучич откриха днес сръбско-гръцки бизнес форум в Белград.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини