Чехия - новият „болен човек на Европа“?

„Германия не е в най-добро състояние и ще ни дърпа още известно време надолу“, твърди чешки икономист. За Чехия и съседна Словакия вече има опасения, че може да се превърнат в „европейския Детройт“. Преувеличение?

Вестник „Млада фронта днес“ описва ситуацията в Чехия с една карикатура. На нея се вижда загриженият министър на финансите, облечен с тениска, на която са изписани имената на германски автомобилни концерни. Най-важният доставчик за тях е именно Чехия, обяснява германската обществена медия АРД. На въпросната карикатура обаче емблемите на концерните са закърпени със зелени кръпки - преходът към нова мобилност оставя своя отпечатък. А надписът под самата рисунка гласи, че икономическите перспективи в Германия не били добри, а „Чехия като 17-а федерална провинция“ не можела да очаква нищо добро.

„Германия ни дърпа надолу"

„За съжаление търсенето в чужбина, което е изключително важно за чешката икономика, се влошава“, казва чешкият икономист Томас Дворак, цитиран от АРД. „Поради тази причина характеризирам Чехия като „болния човек на Европа“, макар че това определние по принцип се използва за Германия. И тъй като самата Германия не е в най-добро състояние, за съжаление тя ще ни дърпа още известно време към пропастта."

Анализът на Дворак, който работи като изследовател в Лондон, предизвика остри реакции в Чехия. Но показателите действително не изглеждат добре: миналата година чешката икономика се сви с 0,4 процента - за разлика от съседни държави като Полша или Австрия. В Чехия с ирония казват, че ги поддържа само Германия, където икономиката също се сви с 0,3 на сто.

„Първият шок беше пандемията, а ние сме единствената страна в ЕС, която така и не се възстанови истински от нея“, посочва Дворак през АРД. „След това дойде енергийната криза. Ние не сме особено енергийно ефективни - в Европа само България е по-назад от нас." А що се отнася до инфлацията - тук Чехия трайно е в челото на класацията. В резултат реалните заплати силно спаднаха, частното потребление се срина. Чешката търговска камара предупреждава за опасността от продължителна стагнация.

Чехия изпреварва Испания, Португалия и Полша

Много по-оптимистични са прогнозите на консервативното правителство в Прага. Там смятат, че заглавия като това за „болния човек“ категорично не отговарят на действителността. „Опозицията допринася за тези нагласи“, казва депутатът Ян Лачина и добавя: „От две години тя рисува картина на „изпепелената земя“, а това само стресира хората и в крайна сметка вреди на всички ни“.

Други икономически експерти също не са толкова черногледи. Според тях брутният вътрешен продукт в Чехия е трайно по-висок от този в Испания, Португалия или Словения, дори Полша засега нямала шанс да изпревари Чехия. Поради това представата за „болния човек“ е силно преувеличена, смята и Бернхард Бауер от Германско-чешката индустриално-търговска камара.

„Ако погледнем търговията с Германия, ще видим, че става дума за една трета от чешката външна търговия. Именно тя през последните три десетилетия допринесе с ежегодните си рекорди за благосъстоянието в страната“, казва Бауер пред АРД. „Нашите две икономики са силно обвързани - както в добри, така и в лоши времена“, добавя той.

Европейски Детройт?

От Търговската камара не споделят опасенията, че Чехия и съседна Словакия могат да се превърнат в един вид „европейски Детройт“. В същото време агенция Bloomberg предупреди, че преходът на автомобилната индустрия към производството на електромобили може да доведе до вълна от фалити и масови уволнения, както беше преди 15 години в САЩ. А Словакия дори е преди Чехия като най-голям автомобилопроизводител в света, съотнесено към броя на населението. Автомобилният бранш е моторът на икономиката - в Словакия има заводи на Kia, Volkswagen, Peugeot и Jaguar Land Rover.

Ако производството се концентрира върху по-лесните за монтаж електромобили, това може да доведе до загубата на 85 000 работни места, сочи анализ на мозъчния тръст Globsec. „Сривът на Детройт бе причинен от икономическата криза, както и от увеличенията на заплатите под натиска на синдикатите и от намалялата производителност“, казва шефът на Словашкия автомобилен съюз Александър Матушек. „За щастие словашката автомобилна промишленост е втора по производителност в Европа след испанската. Освен това вече имаме фабрики, които произвеждат само електромобили. Планирани са и нови, така че бъдещето изглежда добре."

Впрочем, в момента една от най-големите пречки пред растежа на икономиката се оказва не друго, а липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка - както в Чехия, така и в Словакия, заключава АРД.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини