Върховният съд във Великобритания разглежда молбата на Асандж за избягване на екстрадация в САЩ

Днес пред Върховния съд в Обединеното кралство ще се изправи Джулиан Асандж, основателят на уебсайта "Уикилийкс". Съдът ще разгледа вероятно последната му молба да избегне екстрадиране в САЩ.

 Асандж, който е в британски затвор от 2019 година, е издирван от Вашингтон за публикуване на секретни досиета през 2010 и 2011 година, свързани с войните в Ирак и Афганистан и уличаващи във военни престъпления.

В рамките на два дни от Джулиан Асандж ще поиска от Върховния съд да отмени решение от юни миналата година, позволяващо на Обединеното кралство да го екстрадира в Съединените щати.

В Америка той ще бъде изправен пред множество обвинения в злоупотреба с компютърни данни и шпионаж, произтичащи от работата му с “Уикилийкс“, публикувайки чувствителни документи на правителството на Съединените щати.

Вашингтон постоянно твърди, че действията на Асандж са застрашили националната сигурност на страната. Това е последният шанс на обвиняемия за обжалване в Обединеното кралство, въпреки че Стела Асандж, съпругата на Джулиан, посочи, че той ще поиска разпореждане от Европейския съд по правата на човека, ако загуби молбата за обжалване.

Ако Джулиан Асандж бъде екстрадиран в Съединените щати той може да получи 175 години затвор. Междувременно Стела Асандж заяви в интервю за Би Би Си, че стресът, причинен от случая, е изтощил съпруга й физически и психически.

Решението на съда ще определи дали той ще живее или ще умре, каза тя, защото, според нея, основателя на "Уикилийкс" няма да оцелее, ако бъде екстрадиран в Съединените щати.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини