„Авдеевка вече не съществува“

Бившият индустриален център Авдеевка е на практика изравнен със земята. Това е първият украински град, който руснаците превземат от май миналата година насам. Ожесточени сражения се водят и в околностите му.

Едно видео показва как украински войници напускат Авдеевка. Тяхната част беше осигурявала защита на изтеглящите се военни и цивилни. Въпреки това множество украински войници са били пленени от руските части. Изтеглянето от града, според украинското военно ръководство и президента Володимир Зеленски, е било необходимо поради опасността украинците да бъдат изцяло обкръжени.

Изтеглянето от Авдеевка не носи съществени предимства на руската страна, каза още Зеленски и подчерта, че Русия вече е унищожила множество градове и села и отнела живота на десетки хиляди украински и свои войници.

Първи успех за Москва от май 2023 година насам

Авдеевка сега цялата е в развалини. Малко преди окончателното решение за изтегляне от града, украинската армия евакуира последните останали цивилни граждани, а украински войници заснеха една възрастна жена, която през сълзи вика: „Тук съм родена и израснала. Това е истински кошмар. Защо ни наказват така!?“ Войникът, който я придружава, успява да каже само: „Да, Авдеевка вече не съществува“.

Падането на Авдеевка е важно за Москва, защото това беше първият украински град, който те успяха да превземат от май 2023 година насам. Освен това той бе и далеч по-добре укрепен от Бахмут, пише Андреа Беер в репортаж за АРД.

След изтеглянето на украинските части от Авдеевка, руската армия окупира бившия индустриален град и големия въгледобивен комплекс. Авдеевка се намира само на няколко километра от Донецк. Регионалната столица бе окупирана от Русия още през 2014 г, припомня АРД. Руското превъзходство по отношение на дронове, самолети и войници е просто смазващо, което, според украински сведения, позволява на окупаторите бързо да напредват в западна посока от Авдеевка.

Над 20 000 убити руски войници от началото на годината

Напоследък в центъра на вниманието попадна малкото населено място Ласточкине. Руската страна активно се опитва да го превземе, заяви говорителят на украинската група войски „Таврия“ Дмитро Лихови. Той съобщи за поне 14 ожесточени атаки., при които руснаците понесли сериозни жертви.

От началото на годината до 16 февруари са били убити над 20 000 руски войници. Унищожена е много военна техника, включително и около 200 танка. Пътят на руската армия е бил осеян с труповете на собствените им войници, написа в социалната мрежа „Телеграм“ бригаден генерал Олександър Тарнавски.

Киев не съобщава броя на загинали

Украйна не публикува официални данни за броя на своите жертви. Колко точно войници са били убити в боевете край Авдеевка или общо от началото на мащабната руска инвазия, може само да се предполага. Сигурно е само, че са много, пише АРД.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    То
    толкова млади хора умряха
    9 -6
    17:17, 19 фев 2024
    няма ли кой да убие този изрод Путин ...
    • Ва
      Васко
      5 -4
      23:37, 19 фев 2024
      Изродите са Джо Байдън, оня с прическата от Англия и простия Зеленски дето тръгна да пикае срещу вятъра!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини