Почти 7 млн. души са вътрешно разселени заради конфликта в Конго

Към 2023 г. Демократична република Конго е дом на приблизително 6,9 милиона вътрешно разселени хора, по данни на ООН. Експерти казват, че постоянните междуобщностни конфликти и продължаващите военни операции са основните фактори за обширни и повтарящи се разселвания, особено в източния регион.

„Спомням си къщата ни в Кибумба и фермите. Нямахме проблеми с храната и децата ми се хранеха добре. Всичко беше наред. Днес обаче ние преживяваме като сечем дърва за огрев. Домът ми липсва толкова много“, разказва Мама Ахади. Документален филм, озаглавен „A Silent War“, проследява нейната история.

„Нуждаем се от по-ефективна и по-проактивна мисия, способна да се справи с проблемите със сигурността“, смята Ахади.

Според нея правителството на Конго не иска мир.

„Помолихме ги да отворят път за нас, но те отказаха. Помолихме ги да седнат и да говорят с нас - те отново отказаха. Помолихме бежанците да се върнат по домовете си, но те отказаха и предизвикаха още проблеми“, разказва активист по правата на човека.

Той посочва четири основни причини за войната - съществуването на онези, които насилствено искат конгоанската националност, хора, които търсят земя, за да живеят, земя за земеделие и отглеждане на добитък. Трето, има такива, които търсят власт. Те използват сила и убиват хора, за да я получат. Четвъртата причина е известна на целия свят - страната е богата, особено в щата Северно Киву всеки иска да заграби минералите в региона.

Планините в източната част на Демократична република Конго са богати на злато, което от години, заедно с други ценни изкопаеми, се пренася контрабандно в съседни страни. Експерти казват, че незаконната търговия отдавна подхранва десетките въоръжени групировки, които тормозят региона от десетилетия.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини