Какво би станало с Украйна, ако Киев или Москва ''победи''

Кремъл иска да контролира хората в Украйна. Руският президент Владимир Путин нахлува два пъти в Украйна не главно защото желае украинската земя, а по-скоро защото се стреми да контролира народа ѝ, пише в новия доклад на Института за изследване на войната (ISW). 

Проектът на Путин, изрично формулиран в публикуваната от него през 2021 г. статия, оправдаваща пълномащабната инвазия през 2022 г., е унищожаването на отличителната политическа, социална, езикова и религиозна идентичност на Украйна, за да осъществи фалшивото си идеологическо убеждение, че украинците са просто объркани руснаци с измислена идентичност, език и история, които едно малко, подкрепяно от Запада малцинство, се опитва да наложи на мнозинството жители. 

Путин се стреми да използва Украйна като източник на мобилизирана работна ръка, за да реши демографските проблеми на Русия. Войната изостри демографските предизвикателства пред Русия, тъй като 800 000 - 900 000 руснаци избягаха от страната след началото на войната, включително до 700 000, които избягаха, след като Путин нареди частична мобилизация през септември 2022 г.

Данните на руската Федерална служба за държавна статистика (Росстат) показват, че недостигът на работна ръка в Русия възлиза на 4,8 млн. души през 2023 г. - проблем, който намалява икономическото производство на Русия. През 2023 г. Росстат също така изчисли, че населението на Русия ще намалява по естествен път със скорост от над 600 000 души годишно до 2032 г. Украинците в окупираната от Русия Украйна и тези, които Путин незаконно е депортирал в Русия, възлизат на около 7% от предвоенното население на Русия.

Наръчникът на Русия за окупация

Русия започна да разработва своя наръчник за окупация през 2008 г., когато нахлу в Грузия и окупира грузинските територии Южна Осетия и Абхазия. Тя продължи да разработва средства и методи за окупация в Украйна, след като през 2014 г. нахлу и завзе Крим и части от Донбас. Руската федерация разшири този наръчник в районите на Украйна, които окупира в момента. Въпросният наръчник включва:

• Юридически цирк: Руснаците провеждат фалшиви референдуми и използват манипулираните резултати, за да създадат псевдоправна обвивка, с която да оправдаят анексирането.

• Принудително гражданство: Руските власти принуждават окупираното население да си издава руски паспорти. Основни здравни и социални услуги се предоставят в зависимост от притежаването на такива паспорти. Кремъл използва тази принудителна паспортизация, за да твърди, че окупираното население "доброволно" приема руското гражданство и че претенциите на Русия към окупираните райони са неоспорими и необратими.

• Социалните услуги тровят няколко поколения: Руските окупационни власти използват издаването на актове за раждане, пенсии, държавни заплати и плащания на майчински капитал, за да принудят жителите на окупираните райони да станат зависими от окупационните администрации. Изискванията за приемане на руско гражданство, за да се получат някои от тези обезщетения, допринасят за усилията за принудителна паспортизация.

• Програми за покровителство: Кремъл е наредил на руските регионални правителства да установят патронажни отношения с районите на окупирана Украйна, за да увеличат икономическата интеграция и да насърчат икономическата зависимост на тези райони от Русия.

• Демографски промени: Кремъл съчетава принудителната депортация на милиони украинци със система от стимули за въвеждане на граждани на Руската федерация в Украйна като част от мащабна кампания за етническо прочистване.

• Социокултурни и лингвистични манипулации: Руските власти принуждават жителите на окупирана Украйна да изучават руски и силно идеологизирана руска история, която изрично отрича съществуването на украинска идентичност. Те силно ограничават достъпа до обучение по украински. Окупационните власти използват много методи не само за индоктриниране на украинската младеж не само в руската култура и идеология, но и за милитаризиране на тази младеж и подготовката ѝ да се бие срещу своите украински съграждани в полза на Москва.

Окупация при хипотетична руска победа

Руската победа в Украйна, постигната чрез прекратяване на огъня, би замразила фронтовата линия и запазила руската окупация на 18% от украинската територия и 5 милиона украинци. Освен това Русия би използвала настоящата фронтова линия като плацдарм за по-нататъшни опити за завземане на още украинска територия, ще продължи да конкретизира унищожаването на Украйна като суверенна държава.

Деокупация и реинтеграция в случай на украинска победа

Усилията на Русия да прочисти окупираната Украйна и да направи окупацията ѝ постоянна все още са обратими. Но колкото по-дълго се позволява на Русия да окупира украинските земи, толкова по-трудно ще бъде да ги реинтегрира в Украйна. Ето защо освобождаването на украинските земи е неотложно. Забавянето силно подпомага руските цели в ущърб на Украйна и Запада. Западът трябва да действа решително, за да помогне на Украйна - и трябва да действа сега, пише в доклада на ISW. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини