Защо Volvo променя имената на два от моделите си

По принцип практиката даден автомобилен производител да сменя имената на модели, които вече са на пазара, не е често срещана. Но и това се случва.

Volvo са решили да променят имената на електрическите си модели XC40 Recharge и C40 Recharge. Като те вече ще се казват EX40 и EC40. С това компанията цели да се стандартизира обозначенията на изцяло електрическите си автомобили и да се избегнат обърквания.

По този начин EX40 и EC40 ще се впишат по-лесно в останалите модели EX30, EX90 и EM90. А промяната е част от плана на Volvo до 2030 г. да произвежда само електромобили.

Към момента обозначението XC40 остава за вариантите на модела с двигатели с вътрешно горене. Recharge ще изпадне и от обозначението на от plug-in хибридните модели на компанията, като ще бъдат добавени суфикса T6 или T8, обозначаващи различните нива на мощност.

От Volvo посочват, че през миналата година 16% от глобалните продажби на компанията са били на електрически автомобили, което е увеличение със 70% спрямо 2022 г.

EX40 и EC40 ще получат и софтуерен пакет Performance. Той ще увеличи мощността с 25 кВт за по-бързо ускорение. Софтуерният пакет включва и режим на шофиране Performance, който да отключи пълния потенциал на електрическите автомобили.

Подобрени ще бъдат и XC60 и XC90, които използват системата мек хибрид. Те ще имат по-ефективен цикъл на горене на двигателя, което се очаква да вредните емисии и подобри разхода на гориво. С до около 4% за XC60 и около 2% за XC90.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини