Двойният убиец от дискотека "Соло" вече е в затвора в Пловдив

Илиян Тодоров, който бе осъден от Върховния касационен съд на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло", но в продължение на 12 години се укриваше от правосъдието, вече е затвора в Пловдив, съобщи прокуратурата.

Тридесет и шест годишният Тодоров беше върнат в България в петък вечерта в изпълнение на молба за екстрадиция, изпратена от българската прокуратура до властите в Узбекистан.

Тодоров пристигна на летище „София“ с полет от Мюнхен, конвоиран от екип на Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието.

"Той трябва да търпи наказанието си "доживотен затвор" в затвора в Пловдив, тъй като последната му адресната регистрация е на територията на Пловдив", каза Христо Кръстев, заместник-градски прокурор на София, пред Нова телевизия.

По закон Тодоров не може да иска условно предсрочно освобождаване от затвора.

"Условно предсрочно освобождаване може да се иска само за наказание "лишаване от свобода". За доживотен затвор не може да се иска условно предсрочно освобождаване, но може да бъде променен на 30 години", обясни прокурор Кръстев.

Двойното убийство

Жестокото двойно убийство бе извършено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току що е излязла от дискотека "Соло", която се намира на метри от Съдебната палата.

След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Извършителят е обявен за национално издирване. Два дни по-късно 22-годишният тогава Илиян Тодоров отива сам в полицията и се предава. Младежът обаче е с променена външност - изрусена коса, и изрязани до кожа нокти, за да не може да бъде взет биологичен материал. Оказа се, че баща му е един от партийните лидери на БСП в Перник.

Срещу Тодоров беше повдигнато обвинение и делото влезе в съда.

Делото срещу Илиян Тодоров

На първа инстанция, съдебен състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Румяна Ченалова оправда обвиняемия. Аргументът на магистратите беше, че вината на Илиян тодоров не е доказана. Присъдата е подписана с особено мнение от едната съдийка в състава - Мария Дончева. Присъдата беше произнесена на 9 декември 2011 г.

Две седмици по-късно магистратите отхвърлиха и гражданските искове, предявени от родителите на двете убити момчета на обща стойност 850 хиляди лева. Съдия Ченалова оповести мотивите по решението си чак след 4 месеца и половина.

Така делото стигна до втора инстанция, но Илиян Тодоров вече беше на свобода.

Въпреки, че при процеса пред Софийския апелативен съд нови доказателства не бяха събрани, съдебният състав с председател Антоанета Данова, Лада Паунова и Вера Цветкова прецени, че Тодоров е виновен. Така в началото на април 2013 г. въззивният съд отмени решението на СГС и постанови доживотна присъда с право на замяна за обвиняемия Тоидоров.

Магистратите присъдиха и по 150 000 лева обезщетение за семействата на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров. 50 000 лева бяха присъдени на Кирил Димитров.

Обвиненият за двойното убийство Илиян Тодоров не дойде на нито едно заседание по делото на втората инстанция. На 4 декември 2013 г. Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му, но се оказа, че двойният убиец вече се е укрил от българското правосъдие и беше обявен за издирване.

През следващите 10 години издирването му не даде резултат. През март 2023 г. Интерпол информира българската прокуратура, че Илиян Венциславов Тодоров е задържан на летището в узбекската столица Ташкент. Това става, след като Тодоров представя фалшив паспорт в опит да отлети за Истанбул.

Съдът в Узбекистан осъжда Илиян Тодоров на 4 месеца затвор заради използване на неистински документ. Следват серия разговори между българската и узбекистанската прокуратура по инициатива на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

През октомври 2023 г. на работно посещение в София пристига делегация на Главната прокуратура на Узбекистан и Сарафов поставя въпроса за връщането на Тодоров в България отново. Така една година след ареста му в Узбекистан, двойният убиец най-накрая е върнат у нас, за да изтърпи доживотната си присъда.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини