Ето кои са най-безопасните коли за 2024 г.

Факт: колкото и страхотни функции и невероятни улеснения да се сложат в новите автомобили, едно от най-важните неща при шофирането си остава безопасността.

Разбира се, никой не иска да попада в катастрофа - каквато и да било тя. Но пък всеки иска, ако това му се случи, да знае, че е максимално защитен.

Ето защо от Застрахователния институт за безопасност на магистралите (IIHS) всяка година провеждат редица тестове, за да разберат кои коли са най-безопасни за пасажерите при различни катастрофи.

Тази година от IIHS са направили още по-трудно спечелването на наградите Top Safety Pick и Top Safety Pick+. За да се добере даден автомобил до която и да е от двете награди, трябва да получи поне оценка "Добър" на актуализирания им тест за страничен удар.

Освен това оценката за предотвратяване на сблъсък с пешеходци отпред трябва да е също поне добра. Добри или поне приемливи трябва да са и фаровете при всички нива на оборудване.

За Top Safety Pick+ наградата пък автомобилите трябва да имат добра оценка при осигуряването на безопасността както на пътниците на предните седалки, така и на тези отзад. Оказва се, че едва 22 автомобила са успели да покрият всички изисквания, за да получат Top Safety Pick+ наградата.

Тествани са били общо 71 модела. А Hyundai Motor Group, част от които са Genesis, Hyundai и Kia, се оказва и големият победител с цели шест автомобила, които получават награди. 

Техните автомобили Hyundai Ioniq 6, Kia Sportage и Genesis Electrified G80 печелят шест Top Safety Pick+ награди и десет Top Safety Pick.

На второ място се нарежда Toyota Motor Corporation с марките Toyota и Lexus. Те печелят само една Top Safety Pick+ награда с Toyota Prius, но цели 12 Top Safety Pick.

На трето място се нарежда Mazda с впечатляващите пет Top Safety Pick+ награди с модели като Mazda 3 и Mazda CX-50.

Откъм класове, SUV се оказва най-награждаваният - малките, средно големите и луксозните в този клас модели печелят по пет Top Safety Pick+ награди, пише Road & Track Magazine.

Впечатление обаче прави, че нито един пикап не може да се похвали с Top Safety Pick+ тази година.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини