Изгорелият автобус на АМ „Струма“: Година и осем затвор за собственика му

Съдът в Скопие осъди Беким Хаджиу, който е собственик на фирмата, чийто автобус изгоря преди три години на магистрала „Струма“, предаде кореспондент на bTV Йовица Пауновски. Той ще трябва да лежи година и осем месеца в затвора, да плати глоба от 13 хиляди евро и няма да може да превозва пътници през следващите четири години.

Той и фирмата бяха обвинени, защото няколко пъти фалшифицирали документите, за да може автобусът да премине македонско-българската граница. Разрешение за международен превоз на пътници изобщо не е издадено от компетентното министерство в Скопие.

Автобусът дори е преминал държавната граница 113 пъти без валидно разрешително за превоз на пътници.

Защитникът обяви, че ще обжалва присъдата.

„Това престъпление не е свързано с катастрофата, която се случи в България. Това е криминално престъпление в дейността на юридическо лице „Беса Транс“. Ако се направи съпоставка с други подобни дела, смятам, че в тази ситуация присъдата е твърде висока”, каза в съдебната зала защитникът Асмир Алиспахич.

В Македония делото се води само за дейността на фирмата, а за причините за инцидента делото се води от българските власти, които установяват, че става дума за грешка на шофьора.

На 23 ноември 2022 г. на магистрала „Струма“ стана най-смъртоносният пътен инцидент в българската история и за последните 10 години в Европа. Загинаха 45 души, включително 12 деца, 7 души бяха ранени.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини