Прощай, немытая Россия: Влизаме в нов газопреносен коридор с още шест държави

Парите за изграждането на нужните проекти ще дойдат от еврофондове

България ще влезе във вертикален газопреносен коридор с още шест източноевропейски държави, с оглед на предстоящото преустановяване на транзита на руски газ през Украйна.

Депутатите одобриха проекторешение за предприемане на действия относно инициативата за вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Унгария и Молдова. Целта е през коридора да се пренася допълнително природен газ от разнообразни и надеждни източници в посока от юг на север.

От 188 гласували народни представители „за“ бяха 133 (ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС), „против“ - 46 (Възраждане, БСП и ИТН), а 9 се въздържаха (БСП).

Проекторешението е внесено от Министерски съвет (МС) и е за одобряване на актуализираната Пътна карта за климатична неутралност на България, приета на 26 януари 2024 г. от Народното събрание (НС).

Според новата пътна карта газопреносната инфрастраструктура на „Булгартрансгаз“ следва да се разшири чрез три проекта.

Първият е за повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България , вторият проект е за точка на свързване Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъния, а третият е за изграждане на довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в източноматришкия регион.

От 1 януари 2025 г. окончателно се преустановява транзита на руски газ през Украйна.

Според вносителите от МС реализацията на проектите е от огромно стратегическо значение. Те изтъкват, че съществуващата инфраструктура на „Булгартрансгаз“ не позволява да бъде заменен изцяло транзитирания руски газ през мрежата ѝ. Според тях с изграждането на вертикалния коридор и свързаните с него проекти, ще се осигури възможност за „Булгартрансгаз“ за пренос на газ от разнообразни и надежни източници.

За покриването на търсенето на газ в Унгария, Словакия, Чехия, Австрия, Хърватска и Италия, които получават през Украйна, се разглеждат конкурентни маршрути чрез доставки на LNG по маршрути в Южна, Северна и Западна Европа и с до 4 млрд. м3 повишаване на доставките от Русия по морския газопровод Турски поток.

„За да запази България мястото си на газовата карта на Европа, за да бъде заменен LNG транзитирания газ с руски произход, и за да бъдат осигурени необходимите количества за Централна Европа, е необходимо в ускорен порядък да бъдат реализирани идентифицираните проекти за повишаване на капацитетите за пренос от Гърция към България“, пишат вносителите.

Според МС след присъединяването на Украйна към инициативата за вертикалния газов кордиор, той представлява не само конкурентно, но и солидарно решение за гарантиране на доставките на газ за Европа. Така ще се запази ролята на украинската газова инфраструктура за европейската енергийна сигурност, аргументират се те.

С проектът на решение се възлага на министъра на енергетиката възможностите за осигуряване на безвъзмездно финансиране на инвестиционни разходи за проектите от европейски програми и фондове.

До 1 май министърът ще има време да увеличи капитала на „Булгартрансгаз“ с 200 000 000 лева за реализация на проектите. Държавните гаранции ще са в размер до 625 000 000 лева. „Булгартрансгаз“ следва да проведе обществени поръчки.

Искра Михайлова от „Възраждане“ заяви, че в законопроекта се цитира актуализираната Пътна карта, но че тя не е била внесена в НС, а само гласувана.

Според приетата от НС Пътна карта за климатична неутралност електрическата енергия от въглища ще може да се произвежда поне до 31 декември 2038 г.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини