Георги Иванов - Гонзо е новият президент на БФС

Георги Иванов- Гонзо е новият президент на БФС. Това стана ясно след преброяването на гласовете на Конгреса. Бивпият футболист на "Левски" печели още на първи тур. За Георги Иванов са гласували 235 от общо 469 делегати, с което той събира необходимото мнозинство с 50% + 1 гласа. За Димитър Бербатов са гласували 181 делегати. 

Михаил Касабов събира 35 гласа, Георги Градев - 6, Георги Захариев и Петьо Костадинов са с по 4, 1 получава Манол Иванов, а 3 бюлетини са невалидни. 

Георги Иванов благодари за доверието и изрази надежда, че България ще играе на Световното първенство през 2026 г.

Как протече гласуването?

Гласуването за нов президент на БФС започна около 15:10 и приключи два часа по-късно.  За да спечели на първи тур, един кандидат трябва да събере 235 гласа, след като изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обяви, че регистрираните гласове са 469. Сутринта Борислав Михайлов каза, че те са 464. 

Преди началото на вота имаше разговор дали гласуването да бъде в тъмна кабина, или явно, за да може да се избегне схема с купени гласове и изпращане на снимки. Все пак беше прието да се гласува в тъмна стая с 240 гласа "за". Делегатите отхвърлиха предложение при гласуването да има наблюдатели. Изборите за президент ще се проведат в четири изборни бюра - зона София, Пловдив, Варна, зона Велико Търново. Всяко изборно бюро се състои от председател и двама членове (делегати). 

Беше решено, че броят на присъстващите е равен на броя на регистрираните, т.е общият брой на гласовете е 469. Един делегат обаче е откаран в болница, затова са 468. Т.е за победа още на първи тур на един кандидат ще бъдат необходими 235 гласа. 

Няколко вече гласували делегати заявиха пред Mediapool, че според тях всичко преминава нормално и по процедура.

Различно мнение обаче изрази ректорът на Висшето училище по мениджмънт доц. Тодор Радев и президент, и делегат на студентския клуб.

"Голямотo притеснение на повечето делегати е, че днес не трябва да се изразява мнение и да се подкрепя открито, а това трябва да е точно обратното. Делегатите не може да си изразяват мнението, а хората, организирали Конгреса, се направили организация в полза на поставените кандидати. И дори, когато имаше желание за по-голяма прозрачност, решенията не бяха приети", коментира той пред Mediapool.

"Отново не бяха допуснати журналисти, отказа се да има по още един независим преброител. Много неща карат хората да се съмняват", допълни той. 

Според него вероятно има опити за преки подкупи и манипулация, но неговият студентски клуб не е търсен, защото още от 2021 г. застава зад Димитър Бербатов.

Бившият футболист Михаил Александров, част от екипа на Бербатов, заяви пред Mediapool, че поведението и начинът на вземане на решения от организаторите не са били коректни и професионални.

Изборът на президент става с обикновено мнозинство. Ако един кандидат събере 50% + 1 от гласовете на присъстващите делегати, той печели на първи тур. Ако няма необходимото мнозинство, на балотаж отиват двамата кандидати с най-много гласове.

Ще има ли реакция? 

Победата на Гонзо поражда въпроси и за реакцията на привържениците.

"Ако статуквото победи, мач на националния отбор у дома няма да започне или завърши, докато промяната не се случи. Обещаваме", бяха написали от страницата "Оставка на БФС начело с Боби Михайлов".

В навечерието на Конгреса кандидатът Георги Градев разбуни духовете, след като коментирата пост на организаторите на протеста и написа, че хората на Гонзо вече празнуват победата, а феновете трябва да се готвят за протест на 8 септември. По програма тогава България приема Северна Ирландия в мач от „Лигата на нациите“.

Пред Mediapool той заяви, че при победа на Гонзо или Касабов трябва да има моментална реакция и при такъв развой на събитията ще бъде на първа линия при следващия голям протест.

Очакваше се нов масов протест на феновете пред хотел “Маринела”, но през целия ден се появиха едва десетина души, които останаха за кратко. Районът обаче бе сериозно охраняван от полицията.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини