Политологът Св. Малинов: Недостойно поведение на ГЕРБ, правят внушения, а не се договарят

„Вчера имаше отправен зов за помощ от преговорния екип на ГЕРБ, но не разбрах към кого. Явно към публиката. Не беше достойно това поведение. Бяха си дали дума да пазят мълчание и явно я спазваха. Какво беше това изпълнение? Те казаха, че искат ПП-ДБ да приемат, да признаят, да се закълнат, че ГЕРБ е равностоен партньор. Това е опит да се отправят внушения, а не да се договоря управление“, коментира в „Тази сутрин“ политологът и бивш евродепутат проф. Светослав Малинов.

По думите му ГЕРБ просто не искат да се извършат реформите, които предлагат от ПП-ДБ.

Часове преди връчването на първия мандат от президента Румен Радев партньорите в управлението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ свикаха среднощни пресконференции и си поставиха ултиматуми. От ГЕРБ обявиха, че дават срок на ПП-ДБ до 12 часа днес, за да покажат, че имат желание да споделят властта. В противен случай Мария Габриел заяви, че ще върне на президента празна папка за правителство, а вторият мандат няма да бъде подкрепен. „Продължаваме промяната – Демократична България“ посочиха, че са изненадани от обявеното, тъй като са били съгласни от ГЕРБ да получат повече места в Министерския съвет. Според втората по сила група в парламента проблем са се оказали не министрите, а подписването на коалиционно споразумение.

„Има връщане назад, че в последния момент преговорният екип е предложил да остане настоящия състав на Министерския съвет, което беше постоянното оплакване от ГЕРБ. Редно беше да се увеличи присъствието на ГЕРБ, тъй като кабинетът не съответства на политическите реалности. Сега от ГЕРБ сами се отказаха от места в правителство, след което излизат и казват, че искат равнопоставеност“, добави той.

„Беше внесен шум в системата. Резултатът е ясен. Предсрочни избори няма да има. Правителство ще има. Сега ще разберем дали работи посолството. В такова положение сме, че не можем да разстройваме южния фалнг на НАТО“, посочи проф. Михаил Константинов, бивш директор на „Информационно обслужване“.

„Оставката на настоящия премиер беше гласувана единодушно от ГЕРБ. Всички гласуваха за тази оставка. Сега има възражение, че много бързо била подадена. Няма значение кога е подадена, а кога е гласувана. Има вътрешно противоречие в ГЕРБ. От една страна я гласуват единодушно, а след това се сърдят, че е подадена рано. Това, което се случи, са движения, които не са ясни. Вероятно посланието на ГЕРБ е към членовете на партията, които се чувстват обидени от това, което става. Посланията на ПП-ДБ са към избирателите им, които се чувстват предадени“, допълни той.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини