САЩ се стресна, че Байдън губи, иска от Киев да не разрушава петролни бази в Русия

Нищо не плаши повече един кандидат за президент, отколкото поскъпващ бензин в година на избори, коментират в Щатите

САЩ призоваха Украйна да спре да атакува енергийната инфраструктура на Русия, като предупредиха, че ударите с дронове могат да повишат световните цени на петрола и да предизвикат ответни действия.

Вестник „Файненшъл таймс“ цитира три информирани източника, според които предупреждението на Вашингтон е било предадено на висши служители на Службата за сигурност на Украйна и на Главното разузнавателно управление.

Един от събеседниците на вестника заявил, че Белият дом е „все по-разочарован от наглите украински атаки с безпилотни самолети, които поразяват рафинерии, терминали, складове и хранилища в Западна Русия, нанасяйки щети на капацитета ѝ за производство на петрол“.

Русия остава един от най-важните износители на енергия в света, въпреки западните санкции срещу нейния петролен и газов сектор. Цените на петрола се повишиха с около 15% до 85 долара за барел през тази година, повишавайки разходите за гориво точно в момента, когато президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за преизбиране.

Вашингтон също така се опасява, че ако Украйна продължи да нанася удари по руски цели, Русия може да отвърне на удара, като атакува енергийната инфраструктура, на която Западът разчита.

„Ние не насърчаваме и не допускаме атаки вътре в Русия“, заяви говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

ЦРУ отказа да коментира. Говорител на СБУ също отказа коментар, както и служители на ГУР и представители на канцеларията на президента Зеленски.

През последните седмици Украйна засили въздушните си нападения, тъй като сухопътната война се развива в полза на Москва. Според служител на военното разузнаване в Киев от 2022 г. насам е имало поне 12 нападения срещу големи руски петролни рафинерии. През тази година са реализирани най-малко девет такива атаки. Няколко терминала, складове и съоръжения за съхранение също са били поразени.

Гелима Крофт, бивш анализатор на ЦРУ, отбеляза, че Украйна може да удари голяма част от инфраструктурата за износ на петрол в Западна Русия, застрашавайки около 60% от износа на страната.

САЩ са обезпокоени от украинските удари, тъй като Байдън е изправен пред тежка борба за преизбиране. Цените на бензина се повишават.

„Нищо не плаши действащ президент на САЩ повече от скок в цените на горивата в година на избори“, казва Боб Макнали, президент на консултантската фирма Rapidan Energy и бивш съветник по енергетиката в Белия дом.

С напредването на технологиите Украйна постоянно увеличава броя на ударите с безпилотни самолети. Украински официални лица твърдят, че са разработили безпилотни самолети с обсег на действие над 1000 км и полезен товар, способен да нанесе сериозни щети.

Миналата седмица Киев извърши двете си най-големи и атаки с дронове. В рамките на една седмица ГУР и СБУ успешно поразиха седем руски енергийни обекта.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини