Космическото събитие, което може да се види веднъж в живота

Според НАСА след около пет или шест милиарда години Слънцето ще се превърне в червен гигант, който се разширява, поглъщайки по-близките до него планети в Слънчевата система. Учените обаче не могат да предвидят със сигурност каква ще е съдбата на Земята. Въпреки това съвсем скоро те очакват да се случи друго експлозивно небесно събитие.

Астрономите от НАСА са в очакване най-късно до септември тази година да изгрее "нова звезда" в съзвездието Coronae Borealis в Млечния път.

За разлика от свръхновата, която е експлозивна смърт на масивна звезда, "изгряването" на нова е внезапна, кратка експлозия на звезда, известна като "бяло джудже". Става въпрос за T Coronae Borealis, която се намира в съзвездието Coronae Borealis и отчита експлозивно събитие на всеки приблизително 79 години.

За последно това се е случило през 1946 г. Сега астрономите отново наблюдават звездата. "Повечето нови се случват неочаквано, без предупреждение", казва Уилям Дж. Кук от НАСА. По думите му оттам идва и колебанието кога ще се появи "новата звезда". Засега очакванията са това да стане във всеки един момент до септември.

Явлението ще се случи на 3000 светлинни години от Земята и се очаква да достигне ниво на яркост, подобно на това на Полярната звезда. В най-яркия си момент звездата ще може да се види без оборудване за няколко дни, преди да отслабне и да изчезне от погледа ни за още около 80 години.

Новата ще се появи в малка дъга между съзвездията Воловар и Херкулес и ще се вижда от Северното полукълбо. Астрономите ще я наблюдават с помощта на космическия телескоп "Хъбъл", а всеки, който се интересува, може да следи най-актуалното и интересно около явлението в акаунта на NASAUniverse в X, пише CNN.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини