„Иновации в действие“ за славейковци във Велинград

Очакват обратна визита на партньорите в средата на април

Представителна група от СУ „Петко Рачов Славейков“ участва в мобилност за обмен на добри практики по Национална програма „Иновации в действие“ във Велинград. Иновативното кърджалийско училище тази година е партньор по програмата с велинградското иновативно СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – домакин на срещата, както и неиновативните СУ „Паисий Хилендарски“, с. Микрево, обл. Благоевград и ПМГ „Иван Вазов“ – гр. Добрич. Групата от осем души, учители и ученици, води лично директорът на училището за шампиони Милко Багдасаров. Още преди заминаването той сподели, че е развълнуван повече от други години, защото досега винаги първата мобилност е била в Кърджали, а втората – в партньорското училище. За първи път славейковци са гости, а ще бъдат домакини в периода 16-19 април 2024 година.

През първия ден на посещението партньорите станаха свидетели на иновативен урок по безопасност на движението под надслов „Животът е с предимство“ с участие на ученици и родители от 2 клас.

След официалното посрещане през втория ден от дейността беше представен иновативният проект ,,Креативно - изследователска мисия в облака“. Последва и кръгла маса за споделяне на мнения и впечатления, идеи и опит, което е възможност за учениците и учителите да се опознаят по-добре. Във времето за подаръци Багдасаров зарадва директорите на трите училища с изработени от Филип Синапов бродирани картини с наричания, защото „едно училище е едно голямо семейство, в което всичко хубаво трябва да бъде“. След кратка почивка учениците на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ представиха три микротеатъра на английски и немски език.

Гостите останаха впечатлени и от кабинетите, от реновираната архитектурна среда и обособените за учене на открито пространства. Особено интересни за славейковци са кабинетите в СТЕМ центъра. Кърджалийските младежи от 9, 10 и 11 клас се включиха във всички представени от домакините дейности – електронни уроци, демонстрации с 3Д принтер, производство на сапуни, анализ на тъкани с микроскоп и др. Приятелствата им с учениците от училището-домакин пък възникнаха още в момента на първата среща и обещават да са трайни. В края на мобилността сълзите от раздялата бяха искрени и неподправени, включително заради прекараното в неформална среда време заедно.

В третия ден предизвикателството за малките дизайн шампиони от 4 клас в Мисия: Рекламен агент бе да планират и организират своя собствена рекламна кампания за мартеницата със снимки и видеа - така, че да я покажат по нов, интересен и свой начин на всички гости. Тук отново с желание се включиха гимназистите на „Славейков“, особено в създаването на мисловни карти и в игрите. Забавната игра " Книжен баскетбол" предизвика емоция и конкуренция.

Срещата завърши с връчване на сертификати за всички участници и изразяване на нетърпение до следващата среща в средата на април в Кърджали.

Национална програма ,,Иновации в действие“ дава възможност за обмен на идеи и иновативни училищни практики чрез посещение на място на учители и ученици от иновативни и неиновативни училища-партньори от цялата страна. Основната цел на програмата е да се повиши качеството на образователния процес чрез интерактивността и активното участие на учениците посредством иновативни педагогически методи и творческа активност.

СУ „Петко Рачов Славейков“ е иновативно от първата година на кандидатстване за такъв статут преди 7 години и за пета година осъществява обмен на добри практики в партньорства по НП „Иновации в действие“ от самото стартиране на националната програма. Досегашните иновативни училища-партньори в годините са от Стара Загора, Бургас, София, Шумен и сега от Велинград.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини