ISW: Кремъл усилва темпото, механизираните сухопътни атаки и въздушните удари в Украйна

Руснаците увеличават натиска в Украйна - засилват въздушните удари и механизираните сухопътни атаки с цел да принудят украинското командване да разположи системи за ПВО далеч от фронта, става ясно от последния доклад на Института за изследване на войната (ISW).

През последните 2 седмици руските сили са увеличили броя и размера на механизираните сухопътни атаки в отделни сектори на фронтовата линия, което бележи забележимо общо увеличение на руските механизирани атаки на целия спектър на военните действия.

Руските сили да засилват механизираните нападения преди теренът да стане кален заради настъпващата пролет, което би затруднило механизираните маневрени действия. Руските сили засилват механизираните нападения, за да се възползват от недостига на украински материали преди пристигането на очакваната западна помощ за сигурност, отбелязват военните анализатори.

Експертите от ISW прогнозират, че руските сили вероятно ще засилят общия темп на настъпателните си операции в Украйна. Военните анализатори посочват, че засилването на руските механизирани нападения се случва на фона на засилването на ракетните и безпилотните удари по украински енергийни съоръжения.

„Руските сили засилват ударите си в Украйна, като започват нов модел на нанасяне на удари по водноелектрически централи, с цел да окажат допълнителен натиск върху украинското командване да разположи системи за противовъздушна отбрана далеч от фронта, за да може по-безопасно да се активизират авиационните операции в подкрепа на сухопътните операции на Русия“, пише в доклада.

Украинската страна продължава да настоява, че частичното и забавено пристигане на нови западни системи в страната ще позволи на силите на Кремъл да се адаптират и да компенсират вероятните оперативни ползи, които тези системи иначе биха предоставили на украинските сили, отбелязва ISW.

Междувременно руските власти продължават да разширяват социалните придобивки за руския военен персонал, а украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който намали възрастта за военна мобилизация от 27 на 25 години.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини