Димитър Главчев ще е готов с кабинет до края на деня, съобщи президентът Радев пред ЦИК

Кандидата за служебен премиер Димитър Главчев е уверил, че до края на днешния ден ще е готов с предложението си за състав на правителство. Това обяви президентът Румен Радев пред представители на ръководството на Централната избирателна комисия, с които проведе работна среща. Поводът за нея бе провеждането на парламентарните избори и вероятни предсрочни парламентарни.

„Бяхме свикнали да се виждаме през няколко месеца, мислех, че ще ни се наложи по-рядко, но уви. Третият мандат за съставяне на правителство завърши с неуспех и сега наред с отдавна планираните избори за Европейски парламент в същия времеви период трябва да проведем и извънреден парламентарни избори.”, каза Радев и припомни, че е призовал Димитър Главчев да бъде готов с кабинет в рамките на седмица. А по думите на президента причината за това е възможността за опция на изборите „2 в 1“. Румен Радев подчерта, че това е важно от гледната точка на избирателната активност, която пада с всеки изминал вот, да се спести време на избирателите, както и финансов ресурс за провеждането на избори на две отделни дати.

„Едно е желанието на партиите и на политиците, съвсем друго е готовността на ЦИК. От вашата готовност и възможността да организирате прозрачни, честни и ефективни избори, зависи да имаме легитимни и ефективни институции, едно реално упражняване на демокрацията”, допълни Радев. 
В отговор на въпроса на държавния глава за готовност за организация на избори „2 в 1“ на девети юни или ще се върви към друг от възможните варианти, председателят на ЦИК Камелия Нейкова предупреди, че, ако разликата между изборите за Евро парламент и предсрочния вот е една седмица, то Комисията няма да има възможност да изпълни законовите си задължения. 

„Ако изборите са на една и съща дата, това ще спести част от разходите, но не всички, тъй като имаме два отделни вида избори”, уточни тя. Нейкова добави: „Ако изборите трябва да са на различни дати, а не на една и също, трябва да има доста сериозно време-между две и три седмици поне, за да се организира процесът спокойно. А когато времето е кратко, това може да рефлектира върху качеството на процеса”.

Представителите на ЦИК и президентът се обединиха, около това, че предсрочни избори за национален парламент на 2 юни са невъзможни. Ако вотът е на различни дати, тъй като датата за европейски избори е ясна-9-ти юни, но най-ранната удачна за избори за Народно събрание е 23 юни. И пак около нея има утежнение, тъй като тогава се провеждат не малко частични и нови избори за кметове и общински съветници, казаха от Комисията.

В крайна сметка в отговор на поисканото от Радев потвърждение дали ЦИК може да се справи с вот „2 в 1“ на 9 юни, от ръководството отговориха, че това е възможно.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини