Главчев чупи рекорди с втора рокада в рамките на 24 часа: И Кирил Вътев си заминава от МС

Заради несправяне със служебните задължения, пише в мотивите на служебния премиер Димитър Главчев

Втора рокада в състава на служебния кабинет в рамките на 24 часа. Министър-председателят Димитър Главчев предлага Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов, съобщиха от правителствения пресцентър.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, пишат от пресцентъра на Министерския съвет.

Като пример за „несправяне“ се дава украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Вчера Главчев освободи външния министър Стефан Димитров от поста му и предложи на негово място да застане Даниел Митов от ГЕРБ. Новината за предложението му към президента дойде в 21:57 часа вечерта, около 4 часа след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов буквално го инструктира да смени Димитров по време на среща със симпатизанти в столичния район „Подуяне“.

Георги Тахов е настоящият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. Той е доктор по икономика, със специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Има магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР. Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите (НАП). Говори немски и английски.

 

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини