От четвъртия опит: ще подпише ли Радев за Главчев външен министър?

Президент и служебен премиер с втори разговор за титуляр на МВнР

Ще подпише ли президентът Румен Радев указ, който произвежда служебния премиер Димитър Главчев (ГЕРБ) и в министър на външните работи?

Това е въпросът, който трябва да намери разрешение днес, след като двамата разговарят по въпроса.

Външно министерство се превърна в най-спорното министерство в кабинета на Главчев, след като бившият шеф на Сметната палата първо предложи анонимният Ивайло Ценов - консул във Виена (т. е. занимава се с документи на български граждани), после го смени с дипломата от кариерата Стефан Димитров, след това по заръка на партийния си лидер Бойко Борисов реши да замени Димитров със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, а накрая предложи себе си.

Тоест днес, от четвъртия опит, България може и да проима министър на външните работи.

До патовата ситуация се стигна, след като Радев отказа да назначи Митов с мотива, че не може в служебния кабинет да има ярка партийна фигура - още повече предложена от лидера Борисов. Макар от ГЕРБ да опитаха да „замажат“ като обявиха, че Главчев първо говорил с Митов, а чак после Борисов направил публичното си изявление, че го иска начело на МВнР и това било „абсолютно съвпадение“, в крайна сметка миналата седмица Митов сам се оттегли.

Тогава служебният премиер обяви, че ако президентът не приеме предложението му за министър, той ще носи отговорността за МВнР.

В събота пък лансира себе си за поста, а в отговор Радев заяви, че каквото му предложат, това ще подпише, макар да намира концепцията премиер да е и външен министър за екзотична.

Такава бе идеята на ГЕРБ и при преговорите с „Продължаваме-промяната-Демократична България“ - Мария Габриел да съчетава и двата поста. Тогава Габриел бе взета на подбив - заради справка от журналиста Георги Милков, според която Фиджи, Самоа и Катар са трите държави в света, в които един човек съвместява постовете на министър-председател и външен министър. От 5 февруари и в Йемен е така, показа проверка и на Клуб Z.

В случая обаче има още едно обстоятелство - че Главчев като министър ще трябва да организира и изборите в чужбина. Извън редовите задължения на един премиер и един титуляр на МВнР.

Очаква се смяна и на министъра на земеделието Кирил Вътев. Вътев бе министър и в кабинета „Денков“ и остана на поста и в служеното правителство, като Главчев изтъкна при представянето му нуждата от довършването на реформи в сектора. Само седмица по-късно вече обяви, че не може да работи с този министър и случайно или не предложи Георги Тахов, шеф на Държавен фонд „Земеделие“ за нов титуляр. „Случайно“, защото именно ГЕРБ искаше Тахов начело на МЗХ по време на преговорите за продължаване на съвместното управление с ПП-ДБ.

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини