В Забърдо вече монтираха надписа "Мир"

Огромните букви, изработени от войнишки каски, за които СмолянБГвести писа преди около месец вече са монтирани на входа на чепеларското село Забърдо. Надписът "Мир" е изработен от скулптора Антон Урдажиев по поръчка на кмета на село Забърдо Валентин Черпоков. Буквите са монтирани до скулптурата, изработена също от войнишки каски - "Гълъб на мира". "Сега наоколо ще засеем цветя, храсти, да стане още по-красиво", каза за СмолянБГвести кметът Черпоков.  
Буквите, всяка от които с височина около 5 метра, са финалът на композицията, започната преди две години. Кметът е обиколил цялата страна, за да събере войнишките каски, от които са изработени гълъба и буквите. „Много трудно. По поделенията вече няма, ходим оттук събираме 5, оттам 10, над 320 каски намерихме“, каза Черпоков.
Надписът ще бъде открит официално на 9 май, когато се отбелязват 79 години от края на Втората Световна война и е Денят на Европа.
„Основното послание е „мир“, това е вълшебната думичка, това е думичката, която ще спаси света, ще спаси нашата държава“, каза Черпоков. За откриването той смята да покани лидерите на всички парламентарно представени политически сили, за да ги призове за единение в името на България.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини