Защо коклюшът се завърна и има ли риск от епидемия у нас

Какви мерки трябва да се предприемат, за да се спре разпространението на болестта

Седмицата започна с нов, значителен ръст на заразените от коклюш у нас. За последната седмица потвърдените случаи са скочили с над 50%.

Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Задължителният имунизационен календар предвижда кога и как се поставят ваксините против коклюш. Препоръчва се да се слага бустер на бременните през последния триместър.  Така детето, което се ражда ще бъде защитено  в първите два месеца от неговия живот, когато не може да се постави ваксината. Това коментира в студиото на „Здравей, България“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

„Очакваме бързо решение от властите, защото ваксината трябва да бъде намерена от бременните. При положение, че искаме да защитим бременните и децата нека държавата да се раздвижи и да осигури ваксината, която да бъде безплатна. Трябва да разрешим проблема държавнически“, добави тя.

Според  доц. Снежина Лазова, детски пулмолог и педиатър бременните жени трябва да бъдат убедени, че ваксината е безопасна. Тя уточни, че при заболяването е важна ранната диагностика. „Колкото по-рано е започнато лечението, толкова по-добре. При адекватно антибиотично лечение заболелият е заразен до 5 дни от стартиране на антибитика, нелекуваните продължават да бъдат заразни до две-три седмици, докато продължава симптоматиката“, каза Лазова.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова каза, че доказаните случаи на коклюш нарастват доста. „Има опасение, че ще се увеличават случаите. В момента не е сезонността на заболяването. Тя е лятно-есенна. Коклюшът е остра респираторна инфекция, която не е за подценяване. Най-висок риск от тежко протичане има при неваксинираните. При ваксинираните зависи дали е изпълнена цялата ваксинационна схема“, добави тя. Бацелова уточни, че в Западна Европа се добавят допълнителни реваксинални дози на 10 години.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини