Напусна ни почетният гражданин на Хасково и учителка на няколко поколения хасковци Тереза Андонова

Каквото и да се каже за Тереза Андонова, то винаги ще е недостатъчно, за да опише жената с голямо сърце и широка усмивка. Вдъхновяващ преподавател, човек с подадена ръка към приятелите и дори към непознатите, учителката по немски език на няколко поколения хасковци ще остане в сърцата на тези, които са имали привилегията да общуват с нея, завинаги. В техните, и в сърцето на града.

След боледуване Тери, както всички, които я познават, я наричаха с обич, напусна земния си път на 23 април.

Тя е носител на званието „Почетен гражданин на Хасково“ именно по инициатива на учениците си-сдружение „АЛУМНИ ЕГ-Х“-възпитаниците на бившата Немска езикова гимназия – НЕГ в Хасково. Беше й връчено през 2021 година, когато Езиковата гимназия в Хасково отбеляза своя 50-годишен юбилей.

Тереза Андонова започва своя трудов стаж през 1970 година и е сред първите учители, които полагат началото на вече утвърдилата се в годините традиция в Хасково да се изучават европейски езици.

Тя завършва Немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и е назначена да преподава в започналия експериментален първи випуск с интензивно обучение на немски език в Хасково. След създаването на Немската езикова гимназия през 1971 е водещ учител.

В годините, през които е работила само в Езиковата гимназия, Тереза Андонова е подготвила стотици ученици от няколко поколения.

През 1999 г. е избрана да представлява учителите от Хасково на приема на президента на България по случай 24 май. През 2005 г. е удостоена с престижната награда „Неофит Рилски“.

Изпращаме Тереза Андонова в последния й път на 26 април /петък/. Поклонението е между 13.30 и 14.30 на Централния гробищен парк, погребението е на Гробищен парк „Кенана

Поклон пред паметта на Тереза Андонова.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ло
    лора караджова
    7 -3
    19:14, 24 апр 2024
    Как е правилно:хасковци или хасковлии?!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини