Хиляди честваха 24 май в центъра на Димитровград

    Хиляди ученици, учители и родители изпълниха централната част на Димитровград в общоградско тържествено честване на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

    Шествието на училищата бе водено под звуците на Забавно-духов оркестър, както и деца от ОЦТИ "Галаксико" с букви от азбуката, деца с венци от СУ „Л.Каравелов”, хор и мажоретки от ОУ „П.Славейков”.

    Множеството от ученици и учители, тръгнали празнично от училища и детски градини, се събраха на площад "Трите музи", от там заедно потеглиха по централната алея до крайната си дестинация, площад България. На централния площад на градската сцена се проведе официалната част на празничния ден.

    Първокласниците Невена Маркова и Георги Николов от ОУ „Алеко Константинов” поздравиха събралото се множество с рецитал на стихотворенията „Свети Кирил и Методий” на Асен Калоянов и „Учителят” от Розалина Паскалева.

    На тържествената церемония по повод 24 май Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици. На 24 май традиционно община Димитровград връчва най-високите отличия в областта на образованието и културата. Те се дават за принос в развитието, утвърждаването и обогатяването на духовния живот на общината. Кметът на общината и председателят на общински съвет връчиха плакети, грамоти и парични награди на наградените учители и културни дейци.

    Приветствени слова по повод празника отправиха кметът на общината Иво Димов и председателят на Общински съвет Гергана Кръстева.

    „24 май е празник, символ на българската духовност и стремежа ни към знания, чрез слово, наука и образование. Празник, който ни изпълва с национална гордост и самочувствие. Днес отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред великото дело на Светите братя Кирил и Методий и всички техни последователи. Днес, всички българи се обединяваме около езика, писмеността и знанието, защото, както пяха преди малко малките славейковци „Народността не пада там, гдето знанието живей!”. А то знанието пребъдва през вековете благодарение на хората, които създават идентичност и възпитават родолюбиво поколенията. Хората, свързани с култура, наука и образование. Дълбок поклон пред Вас, скъпи наши просветители. Пред силата и усилията, които полагате да съхраните българският език,  българската духовност и да възпитавате поколенията след нас. Бъдете здрави и съхранете енергията, ентусиазма и дръзновението, с които градите устоите на българщината. Честит празник!“, се обърна към множеството на площада в своето слово кметът Иво Димов.

    Поздравления към присъстващите по повод празника отправи и председателят на Общински съвет Гергана Кръстева.

    “Днес ние празнуваме българската писменост, култура и българският дух, които правят народа ни уникален.“, каза в обръщението си Гергана Кръстева.

    Поздравителен адрес към присъстващите изпрати началникът на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково Силвия Касабова.

    Носители на престижните почетни отличия „Учител на годината”  в областта на образованието са: 

    Даринка Петрова - „Учител на годината“ за 2024 в направление „Предучилищно и училищно образование”. 

    Даринка Петрова е старши учител начален етап в Основно училище „Алеко Константинов”. Тя е преподавател с дългогодишна практика. Работи с иновативни методи в образованието, мотивирана, гъвкава и адаптивна към промените. Вярва, че всяко дете има потенциал и счита за своя мисия да го развива и разгръща. В работата си през годините се е утвърдила като преподавател, чиито методи, нагласи и мироглед са насочени към насърчаване на четенето и формиране на богата обща култура у учениците за литературата и изкуството. Тя успява да мотивира учениците си да участват в различни извънкласни и извънучилищни дейности и прояви на общинско, областно и национално ниво. Като педагог работи, за да изгражда личности.

    Диляна Гочева - „Учител на годината” за 2024 година в направление „Хуманитарни науки”.

    Диляна Гочева е старши учител по Английски език в ОУ „Пенчо Славейков”. По време на целия си педагогически стаж се е стремяла да повишава своята квалификация, за да отговаря на променящите се реалности в образователната система. Била е част от различни международни проекти  като „Свързващи класи стаи“ към Британския съвет, по програма „Еразъм+“ и др. Участвала е като експерт по немски и английски език за новата национална платформа за е-уроци на МОН „Дигитална раница“, придобила е квалификация – Гугъл сертифициран обучител – 2-ро ниво.

    Миглена Бинева - „Учител на годината“ в направление „Физкултура и спорт“.

    Миглена Бинева е учител по Физическо възпитание и спорт в ОУ „Пенчо Славейков“. Тя започва преподавателската си работа през 1998г. като ръководител и хореограф на танцова формация „Мистика“, а от 2008г. е ръководител и хореограф на спортен танцов клуб „Street Dust Dance“. Под нейно ръководство талантливите танцьори участват в редица международни и национални конкурси, заемат челни позиции и представят града ни. От 2018г. до момента е учител по физическо възпитание и спорт на ученици в ОУ „Пенчо Славейков“ от I до IV клас. Прилага иновативни методи на преподаване, стреми се да привлече вниманието на учениците към творчески дейности, които им предоставят възможности за себеизразяване и доказване. Организира различни състезания и събития в училище. От две години работи по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“. Създател е на гвардейски и параден мажоретен състав „Славейковци“, който участва и в общоградското честване на празника. 

    Пенка Тилева - „Учител на годината“ за 2024 година в направление „Цялостен принос за развитие на образованието и престижа на Общината с дълготраен характер“.

    Пенка Тилева е старши учител по история и цивилизация, география и икономика от СУ „Любен Каравелов“. Тя е дългогодишен преподавател, член на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, секция Димитровград, с активно участие в организиране и провеждане на общински и областни състезания. От дълги години води допълнителни занимания с изявени ученици по история и география. Посвещава времето си и на ученици с обучителни трудности. През годините е участвала в различни проекти на МОН. Преминала е множество квалификационни, обучителни курсове и семинари.

    Тази година Община Димитровград отличи двама дейци на културата – в областта на литературата и музиката.

    „Деец на културата” за 2024 година бе присъдена на поетесата Диляна Христова.

    Диляна Христова е талантлив млад автор, който умело владее силата на словото и въздейства на дълбоко емоционално ниво на читателите си. Чрез своето творчество и личностни качества тя допринася за популяризирането на името и издигането на престижа на град Димитровград. Добре позната е с изящното си творчество и активната си социална позиция сред поетичните и културните среди в общината, областта и все повече в национален мащаб. Член е на Съюза на българските писатели. През годините участва в различни литературни форуми и конкурси за поезия и проза и печели престижни награди.

    Другата Специална награда на Община Димитровград за „Деец на културата” за 2024 година бе присъдена посмъртно на дългогодишния диригент на Забавно-духов оркестър, Митя Йорданов – музикант и творец в областта на „Музиката”.

    Митя Йорданов е основател на Акустично джазово трио през 1986 година, Митя Йорданов е добре известен сред културните среди с дългогодишната си работа като безупречен музикант, аранжор и диригент на Забавно-духов оркестър-Димитровград. Митя Йорданов създава над 50 аранжимента на известни музикални произведения от българската и световна филмова, класическа и забавна музика. Под палката на Митя Йорданов Забавно-духов оркестър промени своя облик и посока на развитие. Оркестърът значително осъвремени своят репертоар, начин на свирене и звучене. Със своята работа като музикант, аранжор, диригент и изключителен професионалист, Митя Йорданов остави трайна следа в културния живот на Димитровград. 

    Наградата, по молба на семейството, бе получена от настоящия диригент на Забавно-духов оркестър, Димитър Митев.

    Община Димитровград отличи на сцената и най-изявените дванадесeтокласници, които с успехите и постиженията си спечелиха уважението на своите преподаватели и съученици. Те получиха от кмета на общината грамоти за постигнати образователни успехи, издигане авторитета на училището и община Димитровград.

    Данадесетокласникът от ПМГ „Иван Вазов“ Даниел Николаев Йовчев бе отличен с грамота „За постигнати високи образователни успехи, издигане авторитета на училището и община Димитровград”. Даниел е един от най-изявените ученици, показал впечатляващи резултати на областни, национални и международни математически състезания и олимпиади, постигнал значими постижения през целия период на своето обучение. Той е удостоен и с приза  „Ученик – символ на гимназията” за 2024 година от своето училище. 

    Възпитаниците на ПЕГ „д-р Иван Богоров” Благовеста Калинова Георгиева и Иван Петров Йонков, носители и на приза „Богоровска стипендия“ за отличен успех, активно участие в живота на гимназията и дейности, повишаващи авторитета на училището, също получиха грамоти от кмета на общината, както и един от най-дейните и награждавани възпитаници на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров”, отличен с приза „Златаровец” за 2024 година - дванадесетокласникът Борис Пламенов Латев.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини