Новото Volvo EX60 ще предизвика Tesla Model Y

Шведската марка Volvo, собственост на китайския гигант Geely, ще пусне нов електрически SUV, наречен EX60, с който ще предизвика конкурентния модел Tesla Model Y. Новото електрическо Volvo EX60 ще пристигне през 2025 г. и ще замени Volvo XC60, най-продаваният модел на Volvo в световен мащаб с обем от 228 646 бройки за 2023 г. Новото електрическо Volvo EX60 ще се конкурира не само с Tesla Model Y, но и с наследника на Mercedes EQC, Audi Q6 e-tron и следващото поколение BMW iX3.

За да разработи нова платформа за електрически превозни средства, компанията Volvo Cars получи заем от 420 милиона евро от Европейската инвестиционна банка, но не е ясно дали тази платформа ще бъде използвана като основа за новото Volvo EX60. Новият продуктов и стратегически директор на Volvo Cars - Ерик Северинсън, каза, че Volvo EX60 ще се базира на еволюция на платформата SPA2, на която е базирано най-голямото Volvo EX90.

За разлика от EX90, новото Volvo EX60 ще има структурна батерия, която ще доведе до по-добра енергийна плътност и страхотна маневреност, благодарение на подобрената структурна твърдост. Според последната информация новото Volvo EX60 може да има пробег от около 644 км.

Новото Volvo EX60 може да бъде оборудвано и с 800-волтова батерия, двойно по-голямо напрежение от батерията на EX90, което ще означава по-бързо презареждане и по-плавна работа. Освен това компанията Volvo планира алуминиев под в задната част на модела, за да спести 15-20% от теглото в сравнение с конвенционалния под.

Според предварителната информация, новият SUV ще бъде оборудван със сензори LIDAR, доставени от Luminar и усъвършенстван софтуер за автономно шофиране от NVIDIA. Технологиите на Volvo EX60 могат също да включват системата за автономно шофиране от ниво 3, която ще бъде налична в страни, където на водача е законно разрешено да пусне волана и да отмести поглед от пътя.

Източник: auto.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини