Турция ще произвежда китайски електромобили за Европа

Членството на Турция в Митническия съюз на Европейския съюз може да отвори вратичка за Китай

Турция е в напреднал етап на преговори с китайските производители на електрически автомобили BYD и Chery Automobile. Това са едни от най-големите автомобилостроители в Китай. Те обмислят да създадат заводи в южната ни съседка. Това съобщава турският министър на промишлеността и технологиите Фатих Каджър в интервю за Блумбърг Нюз.

Новината идва в момент, когато Европейската комисия разследва дали налагането на допълнителни мита над китайските електромобили е оправдано, посочва Ройтерс.

"Бихме искали да приключим преговорите възможно най-скоро. Изминали сме дълъг път и с двете (китайски компании)", е казал Каджър, цитиран от Блумбърг. Той е допълнил, че се водят отделно преговори със SAIC Motor, собственик на MG Motor, и Great Wall Motor.

Ройтерс не е получила непосредствено отговор от BYD, Chery и Great Wall Motor на молбата си за коментар и не е успяла да се свърже със SAIC.

"Има значителен интерес от страна на глобални марки за производство на електрически автомобили в Турция. Членството на Турция в Митническия съюз на Европейския съюз все още е голямо предимство за много световни марки", беше казал по-рано Каджър.

През 2023 г. Турция наложи допълнителна такса от 40 процента на вноса на електрически превозни средства от Китай, напомня Ройтерс.

Източник: auto.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини