Фаворитката за президент на Мексико е с български еврейски корени

Фаворит за президентските избори в Мексико на 2 юни е Клаудия Шейнбаум, потомка на евреи, които бягат от София по време на холокоста. Тя бе 5 години кмет на Мексико сити до оттеглянето си миналата година заради кампанията и беше посочена от настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор за негова наследница, след като изтече 6-годишният му мандат без право да се кандидатира отново.

Столичният кмет е смятан за втори по важност след президента пост в държавата, защото отговаря за население над 9 милиона души, заобиколени от метрополия с поне два пъти повече жители. Според различни оценки това е шестият по население град в света.

62-годишната Шейнбаум ръководи лявата партия "Морена" и през годините се развива в академичните среди. Получава докторска степен по енергийно инженерство от Националния автономен университет на Мексико (UNAM), като част от проучванията си прави в в Националната лаборатория "Лорънс" в Бъркли, щата Калифорния. Автор е на над 100 научни статии и две книги за енергията, околната среда и устойчивото развитие.

Клаудия от пловдивския род Пардо

Клаудия Шейнбаум Пардо е родена в светско еврейско семейство в столицата Мексико сити. Нейните баба и дядо ашкенази по бащина линия са емигрирали от Литва в Мексико сити през 20-те години на XX век.

Баба й и дядо й по майчина линия са сефаради, емигрирали от София в началото на 40-те, за да се спасят от холокоста. Тя почита всички еврейски празници по двете родови линии.

"Пардо е стара еврейска фамилия от сефарадски произход. Коренът на името идва от времето, в което еврейските общности в Испания имат сериозно влияние, и думата най-вероятно е свързана с испанска/ладино (езикът на сефарадските евреи - бел. ред.) версия на латинската дума за леопард", разказа за "Дневник" д-р Александър Оскар.

"Най-вероятно името се е асоциирало с хора, които са възприемали думи на гръцки и латински в Испания (с еврейски привкус), за да си осигурят приемане и в католическото общество. След изгонването на общността през 1492 г. това фамилно име с няколко разновидности се появява на Балканите, като най-силно изразено е в Сплит, Солун и Пловдив", допълни председателят на Организацията на евреите в България "Шалом".

"И до днес в Пловдив живее семейство с това име, част от българската еврейска общност, които обаче нямат връзка с г-жа Шейнбаум. В София е имало разклонение на фамилията, от която произхожда и г-жа Шейнбаум, напуснало страната в навечерието на Втората световна война. Много се радваме и се гордеем, че човек с български еврейски произход има най-големи шансове на стане президент на Мексико", каза още Оскар.

Заради произхода ѝ беше наричана "българска еврейка". В действителност Клаудия Шейнбаум е смятана за първата представителка на евреите, издигнала се - и то чрез избори - на толкова високи постове в страната.

Баща ѝ Карлос Шейнбаум Йоселевиц е инженер-химик с призната изключителна роля за развиване на националната индустрия за обработка на кожи.

Майка ѝ Ани Пардо Семо е биолог и става първата жена от сефарадските евреи, приета в Мексиканската академия на науките.

Дядо ѝ по бащина линия е участвал в дейността на компартията, родителите ѝ също се включват в левичарски активизъм през 60-те години и големите демонстрации от 1968 г.

Но семейството напуска традиционния еврейски квартал в западната част на Мексико сити, което води до прекъсване на връзките с еврейската общност в столицата. Карлос и Ани решават да живеят в южните квартали близо до университета, където тя работи. Клаудия е втората дъщеря, учи в светски нееврейски училища и избира да следва физика в UNAM, където започва да се занимава и с политическа дейност.

Мексиканските медии не знаят или не обръщат внимание на еврейския ѝ произход. До лятото на 2018 г., когато социолозите показват, че тя има голям шанс да спечели кметските избори. Клаудия Шейнбаум разказва тогава на публично събиране с жени от еврейската общност за родителите си и за това, че семейството ѝ не е религиозно, но е израснала с отбелязване на празниците.

Политическа кариера

Когато се кандидатира за кмет на Мексико сити, казва, че не иска хората да я възприемат като зубрачка от академичните среди. Външният вид може да подвежда, "не си мислете, че като виждате в мен слабичък учен, не мога да решавам тежки обществени проблеми", казва Клаудия Шейнбаум.

"Тя е странна птица, по-скоро умее да решава проблеми, отколкото да е истински политик", казва за нея Хосе Мерино от Автономния технически институт на Мексико и съветник на кампанията ѝ за кмет. Поради това, продължава той, може би е подходяща за управленчески пост заради пресметливия си ум, отдаденост на службата и отсъствие на някакви политически амбиции.

"Винаги мисля за нея като за уверена, способна, умела и настойчива", коментира и Линда Прайс, работила с нея в лабораторията в Бъркли и смятаща, че е добра в сглобяването и управлението на екипи.

Преди да стане кмет на Мексико, градът вече имаше жена на поста - Росарио Роблес, но тя не е печелила избори, а само доизкара през 1999-2000 г. мандата на титуляря, оттеглил се, за да се състезава за президент.

Лопес Обрадор я назначи в началото на века да отговаря за околната среда, а през 2015 г. тя пое управлението на Тлалпан - най-големия столичен район със "само" 700 хил. жители, но с най-голямата площ (над 310 кв. км), от която почти 80% са защитени територии. Когато на 7 септември 2017 г. удари земетресение с магнитуд 8.1, Тлалпан бе сред най-пострадалите, като в рухнало училище (върху което някой беше позволил да се издигне жилищна сграда) загинаха 19 деца и 7 възрастни.

В разгара на ковид пандемията тя стриктно носи маска и предупреждава съгражданите си да го спазват. Вирусът убива хиляди в Мексико, а страната е пета в света по брой на жертвите. Същевременно настоящият президент Андрес Обрадор отказва да носи маска, дори когато се разболява, в унисон с правителствените мерки, които не налагат задължително носене на маска.

Тези различия между двамата са коментирани от наблюдатели като отклонение от линията на ментора на Клаудия - Андрес Обрадор, и символичен акт на бунт, тъй като той по закон няма право да се кандидатира отново. Шейнбаум отрича това, като казва, че двамата са част от един и същ "проект" за трансформация на страната.

Според близки до нея среди това е по-скоро иронично изказване, защото ученият Шейнбаум в никакъв случай няма да бъде "марионетка" в сянка на Обрадор, както твърдят нейните опоненти. Запознати смятат, че тя ще се отклони от ключови въпроси като околна среда и енергетика, сигурност и дори корупцията, като същевременно запази основно ръководената от държавата икономическа визия и ключови социални програми на сегашния президент.

"Не е справедливо да я наричат марионетка, защото по време на петгодишния й кметски мандат в столицата Мексико сити тя имаше различен подход в управлението от този на президента", заяви източникът. Той визира инвестициите в електрически автобуси, нови жп трасета и инсталации на соларни панели.

Шейнбаум води предпазлива кампания, в която избягва критиките към Обрадор, който е определян като полярна фигура и е едновременно неин ментор и източник за електоралната й подкрепа.

Липсата на подробна правителствена програма на Шейнбаум по-скоро я прави популярна сред средната класа в Мексико, както и бизнес общността. Те възлагат надежда за нея като умерен и прагматичен лидер.

Един от ключовите въпроси на тази избори е до каква степен Шейнбаум ще се отклони от водената от Обрадор политика. Това е особено актуално за големите инвеститори, след като Обрадор отстрани частни компании от ключови сектори на икономиката, сред които и производството на електричество.

Но отиващият си президент завещава на наследника си, който е да е той, един огромен проблем - властта на наркокартелите и престъпността, които се беше заклел да намали. От 2018 г. насам в убийства, отвличания, безследно изчезнали и други престъпления в страната загиват над 30 хиляди души.

Умело балансиране

Според анализатори Шейнбаум ще трябва да балансира умело между собствените си цели и придържането към политиката на Лопес Обрадор, който има значително влияние в управляващата партия "Морена".

"Ако спечели изборите, тя ще бъде разкъсвана вътрешно между лоялността си към Обрадор и липсата на политическо влияние, за разлика от неговото", заяви Агустин Басаве, политик, академик и бивш конгресмен, който наскоро оглави лявата Партия на демократичната революция.

Според него Обрадор ще продължи да има влияние и зад кулисите.

Шейнбаум даде знак, че няколко от високопоставените служители на Обрадор ще останат на техните постове, ако тя стане президент. Става дума за финансовия министър Рохелио Рамирес де ла О.

Двама източници от щаба на Шейнбаум заявиха, че бившият външен министър Марсело Ебрард при Обрадор, както и секретарят по сигурността Роса Родригес вероятно ще останат ключови играчи. Анализаторите посочват, че вътрешният министър Луиса Алкалде и министърът на икономиката Ракел Буенростро вероятно също ще останат във властта.

Според кръгове около Обрадор очакванията са Шейнбаум да продължи с амбициозния пакет от реформи на конституцията, предложен от него през февруари.

Същевременно тя открито заяви, че няма да бъде на "гореща линия" с Обрадор, за да изпълнява неговите инструкции. "Аз съм тази, която ще управлява", каза Шейнбаум.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини