КНСБ: Хасковлии все по-често се жалват от допълнителен труд

  Регионалният съвет на КНСБ в Хасково се включи в националната кампания „По-високи доходи с твоя синдикат“. По този повод днес пред малкия бизнес център в областния град беше позиционирана мобилна приемна за граждани. В нея екип от КНСБ – юрист и експерт предоставяха безплатни трудово-правни консултации и материали във връзка с правата на работещите.

  „Запознаваме гражданите на Хасково с правата им като трудещи се, с измененията в Наказателния кодекс – новият текст в чл. 174б, в който всеки, който пречи на синдикалното сдружаване го грози затвор от 1 до 5 години“, каза Веселин Тодоров – областен координатор на КНСБ в Хасково. Той заяви, че настояват за транспониране на директивата за адекватни минимални работни заплати, за равен труд и равно заплащане, което според статистиката в България за една и съща работа жените получават с 14.1% по-ниски възнаграждения. „Транспонирането на тази директива ще помогне това нещо да се изчисти“, каза Тодоров.

  Той подчерта, че област Хасково вече е на 24-о място по средна работна заплата за първото тримесечие от 28 области в България. Нашият регион изпревари Смолян, но Кюстендил ни изпревари. Предходни години област Хасково е била на 26-о място.

  Интерес представлява годишният доклад на КНСБ за нарушенията. Болшинството от нарушенията и сигналите са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ), но от трудово-правните нарушения прави впечатление, че за първи път е изнесено като №1 като сигнал, че работникът го карат да прави нещо, за което не се е разбрал да работи, извън длъжностната характеристика. Предстои да се направи анализ за Хасково.

  Шатрата в Хасково ще остане на разположение до 14 часа днес.

  Като част от кампанията са предвидени посещения в две големи предприятия, в които ще се включат двама вицепрезиденти на КНСБ – Тодор Капитанов и Огнян Атанасов. Кампанията в днешния ден ще приключи с регионален съвет, в който ще бъде анализирана ситуацията.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   За
   Защо
   20 -1
   18:35, 30 май 2024
   Защо в Хасково има постоянно свободни места в повечето фирми.Защото работника е роб.Постоянно крещене от страна на шефове и управители.Роба съответно е хамалин продавач шофьор мияч монтьор и какво ли още не.Даже в някои фирми роба коси и моравите.Работи се от понеделник до събота а в неделя по желание на шефа.Плаващо работно време да речем от осем до към осем.А заплата малко над минималната като в някои фирми имаш привилегията да получиш и някой лев ваучари.За КНСБто това е картината въпреки че те я знаят
   • Ff
    ffur
    7 -3
    19:26, 30 май 2024
    Напиши имената на фирмите поне.
   • За
    Защо
    8 0
    21:42, 30 май 2024
    Виж Jobs.bg и ще се ориентираш
  • 2
   Ст
   Сталин
   8 0
   20:03, 30 май 2024
   То се знаят
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини