Шефът на КЕВР: Токът поскъпва средно с 1,39%

„Средното поскъпване за страната на тока за бита ще бъде в рамките на 1,39 процента“. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред репортери след края на общественото обсъждане в сградата на регулатора, на което бяха дискутирани новите цени на електроенергията за битовите клиенти от 1 юли.

Специалистът изтъкна, че има динамика на цените на електрическата енергия и на природния газ на борсите, но тя няма да повлияе значително на цената на тока за бита за новия регулаторен период.


Иванов посочи, че за трите електроразпределителни дружества цените варират съобразно различни фактори.


Припомняме, че предложението на работната група на КЕВР е за клиентите на „Електрохолд“ продажната цена да се повиши средно с 2,74 на сто, а за „ЕВН“ - с 1,46 процента. За „Енерго-Про“ предложението е цената на тока да бъде намалена средно с 0,95 процента.


Иванов бе категоричен, че откакто е председател на регулатора не е било толкова малко повишението на цената на електроенергията. Той припомни, че през миналата година поскъпването на тока за бита беше 4,7 процента, а през 2022 г. - 4,3 на сто. По думите му увеличението на цената на тока за бита от 1 юли е значително по-малко от годишната инфлация.


„По същество нашето решение за цената на електроенергията, а и на топлинната енергия, се явяват антиинфлационни фактори, които подпомагат България в нейния път за влизане в еврозоната“, каза още председателят на КЕВР.


По време на общественото обсъждане единственият участник бе гражданинът Ясен Цветанов, който счита, че искането за увеличение на цените на тока за бита е недопустимо и нецелесъобразно. Той е на мнение, че не може чрез повишението на цените гражданите да заплащат натрупания дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини