Вътрешното ядро ​​на Земята се забавя и може да окаже влияние върху продължителността на дните

Ново проучване предоставя ясни доказателства, че вътрешното ядро ​​започва да намалява скоростта си от около 2010 г.

Вътрешното ядро ​​на Земята се движи назад - забавя се - по отношение на повърхността на планетата, както е показано в ново изследване на учени от Университета на Южна Калифорния, публикувано в Nature.

Движението на вътрешното ядро ​​се обсъжда от научната общност от две десетилетия, като някои изследвания показват, че вътрешното ядро ​​се върти по-бързо от повърхността на планетата. Новото проучване на Университета на Южна Калифорния (USC) предоставя недвусмислени доказателства, че вътрешното ядро ​​е започнало да намалява скоростта си от около 2010 г., движейки се по-бавно от повърхността на Земята.

„Когато за първи път видях сеизмограмите, които намекнаха за тази промяна, бях стъписан“, разказва Джон Видейл (John Vidale), професор по науки за Земята в USC, цитиран от сайта на университета. „Но когато открихме още две дузини наблюдения, сигнализиращи за същия модел, резултатът бе неизбежен. Вътрешното ядро ​​се забавя за първи път от много десетилетия. Други учени наскоро се аргументираха за подобни и различни модели, но последното ни проучване предоставя най-убедителното решение."

 


Относителността на връщането назад и забавянето

Смята се, че вътрешното ядро ​​се движи назад, но назад спрямо повърхността на планетата поради това, че се движи малко по-бавно, вместо по-бързо от мантията на Земята за първи път от приблизително 40 години. В сравнение със скоростта си през предходните десетилетия, вътрешното ядро ​​се забавя.

Вътрешното ядро ​​е твърда желязо-никелова сфера, заобиколена от течна желязо-никелова външна сърцевина. Приблизително с размера на луната, вътрешното ядро ​​се намира на повече от 5000 км под краката ни и не може да бъде посетено или видяно. Учените трябва да използват сеизмичните вълни на земетресенията, за да създадат изображения на движението на вътрешното ядро.

Нов поглед върху повтарящ се подход

Джон Видейл и Уей Уан (Wei Wang) от Китайската академия на науките съпоставят формите на вълните и повтарящите се земетресения търсейки разлика с други изследвания. Повтарящите се земетресения са сеизмични събития, които се случват на едно и също място и се получат идентични сеизмограми.

В това проучване изследователите са събрали и анализирали сеизмични данни, записани около Южните Сандвичеви острови от 121 повтарящи се земетресения, настъпили между 1991 и 2023 г. Те също така са използвали данни от двойни съветски ядрени опити между 1971 и 1974 г., както и многократни френски и американски ядрени опити от други изследвания на вътрешното ядро.

Видейл обяснява, че забавянето на скоростта на вътрешното ядро ​​е причинено от разбъркването на външното ядро ​​от течно желязо, което го заобикаля, което генерира магнитното поле на Земята, както и от гравитационното привличане от плътните области на покриващата го скалиста мантия.

Съвременен поглед за границите на земната кора, мантията и ядрото и техните физически свойства.Съвременен поглед за границите на земната кора, мантията и ядрото и техните физически свойства.


Въздействието върху земната повърхност

За последствията ​​за земната повърхност от тази промяна в движението на вътрешното ядро може само да се предполага. Видейл посочва, че обратното движение на вътрешното ядро ​​може да промени продължителността на деня с части от секундата: „Много е трудно да се забележи, от порядъка на хилядна от секундата, почти ще се изгуби в шума на бурните океани и атмосферата."

Бъдещите изследвания на учените от USC се стремят да очертаят траекторията на вътрешното ядро ​​в още по-големи подробности, за да разкрият точно защо се измества.

„Танцът на вътрешното ядро ​​може да е дори по-енергичен, отколкото предполагаме“, отбелязва Видейл.

Справка: Wang, W., Vidale, J.E., Pang, G. et al. Inner core backtracking by seismic waveform change reversals. Nature (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-024-07536-4

Източник: USC study confirms the rotation of Earth’s inner core has slowed, USC

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини