Вдигат здравната вноска, лекарите в стачна готовност,

Здравната осигуровка да бъде повишена с 2 %, ще обсъжда в сряда на редовното си заседание Министерски съвет. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с финансовия министър Симеон Дянков, здравния Божидар Нанев и ръководствата на съсловните организации. В момента здравната осигуровка е 8 % - най-ниската в Европа.

Ще се дискутира и възможността да бъде взето решение за отблокиране на 350 млн. лв., които ще бъдат предоставени допълнително на Националната здравноосигурителна каса. Тези средства ще преминават като приходи директно в сферата на здравеопазването. Министър-председателят бе категоричен, че превеждането на средствата на лекарите оттук-насетне ще бъде редовно, но в същото време няма да спрат проверките заради протести на лекарите. Работи се активно по тях и скоро ще имаме резултати, които публично ще обявим, каза още той.

До сряда Министерството на финансите ще изплати дължимите суми на лекари, стоматолози и болници. Министър-председателят допълни, че забавянето се е наложило заради това, че са се изплащали парите им за ноември и декември миналата година.

Четири години предишното правителство не е приемало разширения списък за безплатните лекарства. От първи юли се разширява списъкът така, че ние да плащаме със 70 млн. лв. повече, подчерта премиерът.

В прессъобщението на Министерски съвет, е записано, че председателите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз - д-р Цветан Райчинов и д-р Николай Шарков, са заявили, че правителството има волята да изведе държавата от кризата, в която е и след като имаме успешен диалог помежду си, трябва да е ясно, че ще се работи в посока по-добро здраве за българина и реформа в системата на здравеопазването. „За пръв път, откакто съм в системата имам пряк контакт с министър-председател, министър на финансите и всички отговорни фактори в държавата”, изтъкна д-р Шарков.

Сутринта пред БНР председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров съобщи, че личните лекари в Кюстендил и Разград започват ефективни протести от днес. Джипитата все още не са получили разликата в потребителската такса на пенсионерите за последното тримесечие на миналата година, въпреки че здравното министерство е превело в НЗОК над 3 млн. лв. за тази цел още на 11 декември 2009 година.

Здравната каса е намалила средствата за изследвания и консултации, като така лишава всеки 30 от 100 нуждаещи се българи от качествена диагноза и създава напрежение между лекари и пациенти, каза още д-р Киров. Очаква се протестите да продължат във вторник в София, Пловдив и Шумен.

Общопрактикуващите лекари във Великотърновска област от днес спират работата си със Здравната каса заради непреведени пари за месец януари. Председателят на регионалното Сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров обясни, че докато сумите не бъдат платени от касата, пациентите ще бъдат преглеждани срещу заплащане.

Лекарската колегия в Кюстендил е наела двама лекари, които са извън сферата на първичната и извънболничната помощ, и те ще осъществяват спешни прегледи. „По този начин ние не изоставяме своите пациенти, ще платим на лекарите с наши пари и те ще преглеждат в един кабинет за възрастни и един за деца. Съжаляваме за неудобството, което ще причиним на пациентите, но самите пациенти трябва да ни подкрепят”, заяви пред радио „Фокус” – Кюстендил председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Кюстендил доктор Румен Алексов. Двата кабинета се намират в поликлиника-Кюстендил.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини