Създадоха нов сорт изключително люта чушка - "Български дух“

Нов сорт люта българска чушка – „Български дух“, създадена специално за нашите географски ширини, представиха от Hot Farm.

Огнената разновидност е с лютивост от 200 000 сковила, което нарежда сорта „Български дух“ сред световно признати „Хабанеро чили“ и „Птиче око“.


Чушката е 10 пъти по-лют от всяка друга, позната у нас. Сортът е създаден и култивиран в България и вирее прекрасно на нашите географски ширини.


„Български Дух“ е растение с причудлива форма – структурата на растението наподобява нашите типични български люти чушки, които са по-скоро храстовидни, но формата на чушката е доста екзотична.

Носи със себе си силна лютивина и цитрусов аромат, които оставят дълъг и траен послевкус.


Специалният сорт е плод на 6-годишен труд от страна на варненската ферма Hot Farm. Той е целенасочено селектиран и култивиран в живописното село Страшимирово.


Създател на сорта „Български дух“ е Христо Родинов, който изследва различните люти чушки от 2011 г. насам. Страстта му не е свързана с любовта към лютото, а най-вече с личното предизвикателство да провери дали може да отгледа изключително люта чушка в България.

Едно от конкретните напътствия, вдъхновил създаването на „Български дух“, е поговорката на дядо му: „Никога не сей сладки до лютите чушки“. Този подход се превръща в най-важния принцип в работата на Христо Родинов, подчертавайки важността на разбирането и зачитането на уникалните изисквания на всяко растение.


„В България хората обичат да си хапват люто. За съжаление обаче, т.нар. люта култура тук е съвсем далечна. Исках да създам сорт, с който да провокирам себе си и всички онези българи, чиито люти чушки грам не са им люти. Исках да обединя всичко, което знам и мога, в един сорт, който да представя достойно страната ни като люта дестинация“, споделя Христо Родинов.

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини