С грозен дебат парламентът освободи Христо Иванов. Бойко Борисов не гласува

Парламентът прекрати правомощията на Христо Иванов като народен представител с пълно мнозинство от 225 гласа. Това се случи след 30-минутен дебат, наситен с обиди, а депутатите изпратиха Иванов думите „най-вреден“ и „некадърен юрист“, изречени в негово отсъствие

Ден след изборите Христо Иванов обяви, че поема политическата отговорност за слабия резултат и се оттегля от активната политика, като подава оставка като лидер на „Да, България“ и се отказва от мястото си в парламента. Той все пак бе обявен за избран народен представител от Централната избирателна комисия (ЦИК) и на 19 юни положи клетва. Веднага след това, минути след началото на първото заседание на 50-ото Народно събрание, той депозира в парламента своето заявление за прекратяване на правомощията, което следваше да бъде потвърдено с гласуване в зала. Това се случи днес поради забавилия се избор на председател, като процедурата обикновено е формална и по нея дебат няма.

Дебат обаче днес имаше и неговият старт даде Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. Той декларира, че 50-ото Народно събрание започва работата си с добро решение, като каквото определи освобождаването на Христо Иванов, когото нарече „некадърен юрист“.
„Христо Иванов беше най-вреден. Заради неговите комплекси и фиксация конституцията беше направена на саздърма. Този парламент ще има една идея по-добра компетенция оттук нататък“, каза Йорданов.

„Вие на Христо Иванов и камъче в обувката не можете да му бъдете, няма да ви усети, толкова сте мъничък“, отговори му Манол Пейков от трибуната и призова Йорданов „поне в зала да не сяда в скута на Пеевски“. Божидар Божанов също взе думата и каза, че Христо Иванов е опитал да реши политическата криза, но „не успя и си подаде оставката“.
„Това е достойно поведение, което аз лично не виждам от ваша страна напоследък“, добави Божанов.

Съпредседателят на демократичното обединение Кирил Петков от трибуната също защити Христо Иванов, който по думите му „въпреки всичките трудности, въпреки всичките различия беше диалогичен народен представител“.
За мен беше чест да бъда рамо до рамо с него. Ако всеки народен представител направи промяна в България с размера на тази, която Христо Иванов направи - България ще бъде различна държава, заключи Петков.

Тези му думи бяха посрещнати с призив от Станислав Тодоров от „Възраждане“ и той да подаде оставка и да напусне парламента. Павела Митова от „Има такъв народ“ изнесе урок по правоговор, а съпартиецът ѝ Станислав Балабанов добави, че Иванов е нарушил принципите си, „сядайки в скута на Делян Пеевски“. Той добави, че е щастлив, че Иванов няма да е в парламента, за да се направи правителство и да се поправят грешките.

Йордан Иванов от „Продължаваме промяната - Демократична България“ също взе думата и заяви, че благодарение на Иванов и Атанас Атанасов „Демократична България“ е най-дълго съществувалата коалиция в дясното.

Пленарната зала по време на гласуването за прекратяване на правомощията на Христо Иванов

По време на вота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала и пред журналисти обяви, че не може да гласува срещу Христо Иванов. Ден по-рано той обяви, че е обиден на доскорошния лидер на „Да, България“, защото отново е дезертирал и го е оставил да се оправя сам.

Аз не мога да гласувам срещу него и оставката му.
Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини