През лятото царството на джебчиите е плажът. Един от триковете е „методът на хавлията“

През лятото царството на джебчиите е плажът. Почти всеки спасител има поне по няколко истории с крадци, дебнещи за разсеяни летовници. Един от триковете е „методът на хавлията“, предаде bTV.

„Жена с татуировки ходи с една хавлия и набелязва нещо, което иска да вземе. Прави се, че изпуска хавлията и при взимането ѝ взима и съответно чанта или чехли, шапка“, обясни старши спасителят на централния плаж в Бургас Илиян Младенов.

И той също остава без шапка.

„Отивам и най-добронамерено я питам: „Къде е шапката?" Тя беше много притеснена. Хора искаха да отворят раницата ѝ, но тя явно вътре имаше и други неща, които беше откраднала от плажа, при което по-бурно реагирахме и тя много скоропостижно просто се изстреля и изчезна от плажа“, добави той.

Полицията все още не отчита ръст на кражбите, но следи изкъсо джебчиите.

„Основно предмет на посегателство са мобилни телефони и други по-дребни вещи, оставени без надзор“, уточни Милен Гайдарчиев от отдел „Криминална полиция“ в Бургас.

От Европейска мрежа за превенция на престъпността казват, че през летния сезон дори се наблюдава „миграция“ на престъпния контингент в курортите ни.

„Тези, които са на по-ниските етажи, да проверяват и прозорците, и да не оставят противокомарните мрежи отворени, защото те не са само против комари“, посъветваха от полицията в Бургас.

Един от последните случаи на домови кражби в Бургас е само от преди дни. Тогава полицията задържа чужденец, обрал апартамент, откъдето е взел голяма сума пари, злато и бижута.

 „Портфейли, бижута, часовници - това основно. И пари в брой, защото те най-лесно се обменят и най-лесно могат да се „изперат“ и да се легализират“, обясни инспектор Диана Атанасова.

С разгара на сезона разследващите очакват ръст и в домовите кражби. Крадците освен през вратата, често влизат и през прозореца.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини