Съдиите искат НС да изслуша Сарафов и Цацаров за „Нотариуса“

Този парламент трябва да продължи с комисията, която да изследва зависимостите в системата, призовава ССБ

Съюзът на съдиите в България (ССБ) смята, че 50-ото Народно събрание има капацитет да разнищи мрежите за влияние в съдебната власт и да затвори случая „Нотариуса“. Гилдийната организация се обръща към парламента с настояване отново да бъде създадена временна комисия, която да продължи работата на същата комисия от 49-ото НС. Комисията в миналия парламент, създадена след разстрела на Мартин Божанов - Нотариуса, действа около 3 месеца, проведе 8 заседания, но след разпада на сглобката ДПС и ГЕРБ я бойкотираха и тя дори не успя да приеме доклада за дейността си.

Магистратите очакват основен приоритет в работата на парламента да е „темата за автентична и дълбока реформа на правосъдието, която да може да гарантира независимост на съдиите и автономност на прокурорите, но и отчетна и ефективна съдебна власт, която прилага еднакво закона към всички“. Съдебната реформа едва ли ще продължи гладко, като се има предвид, че основният ѝ двигател - ПП-ДБ, е в опозиция, а ГЕРБ и ДПС нямат мнозинство да управляват.

„Настояваме за честно, открито и отговорно отношение на Народното събрание към проблемите на съдебната власт“, пишат обаче съдиите, които миналата седмица по своя инициатива се видяха с президента Румен Радев и обсъдиха казуса „Нотариуса“ и с него.

„Призоваваме 50-ото Народно събрание да създаде временна комисия, която да продължи дейността по събиране на информация за връзките на групата на Мартин Божанов със съдии, прокурори и други публични длъжностни лица, като се разшири предметът на изследване със събиране на данни за други публично известни опити за упражняване на влияние – кръгът „Осемте джуджета“, частните клубове за магистрати и други“, се казва в призива на съдиите.

Според тях комисията трябва да приобщи многобройните документи, изисквани от Прокуратурата, МВР, ДАНС, КПК и ВСС, и да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията от предишната комисия. И е „наложително да се поканят за изслушване и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, и настоящият изпълняващ длъжността Борислав Сарафов, както и предполагаемите участници в група на Божанов – адвокат Велимир Атанасов, адвокат Калин Чанков, адвокат Емил Писков, а по преценка - и други замесени лица“, смятат съдиите.

Те очакват парламентът да доведе до край започната проверка и това да постави начало на оздравителен процес в съдебната власт, водещ до правосъдие, което е честно, ефективно и равно за българските граждани.

 

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини