Награда срещу боклук - за какво ще бъдат стимулирани туристите в Копенхаген

На фона на засилващото се недоволство срещу масовия туризъм, само за изминалата година в Дания са регистрирани над 12 милиона нощувки. А това не е никак малко. От туристическия борд на Копенхаген обаче имат идея как да насърчат туристите, които посещават града, да действат по-природосъобразно.

От 15 юли до 11 август в столицата ще бъде въведена пробна схема, в която посетителите ще могат да си спечелят безплатни обеди, кафета, чаши вино и наемане на каяк. Но само, ако са си ги заслужили срещу извършени природосъобразни дейности като например събиране на отпадъци, каране на колело и пътуване с обществен транспорт.

Идеята е наречена "CopenPay" и е предназначена да компенсира "екологичното бреме" на туризма, както поясняват от туристическия борд на Копенхаген. Неговият ръководител на комуникациите Рике Холм Петерсен напомня, че когато пътуваме в чужбина, независимо дали летим или пътуваме с кола, замърсяваме природата.

"Едно от нещата, които можем да променим, е да накараме хората да действат по-устойчиво на територията на дестинацията", споделя още тя. Но допълва, че този план е само "малка стъпка към зеления преход".

Тя уточнява, че проектът ще бъде приложен "на доверие", което означава, че е малко вероятно на туристите да им бъде поискано доказателство, че са извършили някоя от природосъобразните дейности. Въпреки това обаче на някои места може да се наложи да покажат билет за обществен транспорт или снимка, на която се вижда, че карат колело.

До момента 24 организации са се включили в пилотния проект, но се очаква малък процент от посетителите на града да участват в него.

Пред BBC 25-годишен лондончанин, на когото му предстои пътуване до датската столица по работа през август, казва, че съзнава замърсяването, което причиняват полетите. Колкото до идеята за насърчаване на по-екосъобразни действия от страна на туристите в Копенхаген, той признава, че е "страхотно, че правят нещо за климата", но въпреки това самият той едва ли ще се включи.

Ако обаче се окаже, че пробната схема е била успешна, се очаква ще бъде въведена и за останалата част от годината.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини