Бивш генерал от НАТО: Сърбия е ръката на Русия, има опасност от война на Балканите

Има реална опасност от нова война на Балканите, ако Русия не бъде спряна в Украйна, предупреди бившият генерал от НАТО Уесли Кларк в интервю за Си Ен Ен. Той посочи още, че Сърбия е ръката на Русия на Балканите и обслужва руските интереси.

По думите на Кларк сръбският президент Александър Вучич е „умен“ и се опитва да внуши, че разиграва и двете страни, но в крайна сметка ще направи това, което ще поиска от него Путин.

„Това, което той иска от Путин е да получи подкрепа за използването на неговите сили в Косово. Той иска да вземе поне половината от северната част на Косово, а може би и повече“, допълва бившият генерал от НАТО.

Уесли Кларк предупреди още, че това не са единствените териториални претенции на режима в Белград. Според него сърбите искат да поделят Босна и Херцеговина - да присъединят Република Сръбска и да създадат „Велика Сърбия“.

„Всичко това означава етническо прочистване на Балканите. Ние бяхме свидетели на много насилие и на множество убийства през последните 30 години. Ние смятахме, че НАТО е спрял тези неща, но ако има проблем в Украйна, този проблем ще се разшири и на Балканите. Лидери като косовският премиер ще трябва да се изправят пред това предизвикателство“, допълни Кларк.

Той смята, че  НАТО трябва да се намеси в Украйна, така както е сторил това в Косово през 1999 година.

„Путин знае много добре, че ние не искаме провокации, които могат да доведат до ядрена конфронтация и непрекъснато ни предупреждава с ядрени тренировки. Това са времена, в които НАТО трябва да удвои решителността си, че Путин няма да победи. Трябва да направим много повече от доставката на оръжия. НАТО трябва да направи повече. Например днес след 25 г. Косово е свободна и демократична държава. Бях там. Всички си спомнят за ужаса, както и самият Албин Курти. Всички са благодарни на НАТО. Същото трябва да стане и в Украйна. Ние сме длъжни да спасим Украйна. Това е дълг на НАТО“, категоричен е генерал Уесли Кларк.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини