Министри на прокурор за 2,150 млрд. лв. Преглед на националния печат

„Стандарт": ДДС остава 20%, порязаха чиновниците

Скок на ДДС най-вероятно няма да има. Това съобщиха работодателите и синдикатите след вчерашното заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество. Повече от шест часа представители на правителството, бизнеса и профсъюзите работиха върху антикризисния план. В крайна сметка с приетите приходни мерки и приетите ограничени разходи ще успеем да осигурим 1,6 млрд. лева допълнително, заяви председателят КРИБ Иво Прокопиев.
Голямата ножица ще е за държавната администрация. Всички държавни структури ще бъдат порязани с 10% от бюджета си, независимо от това дали са направили необходимите 15% съкращения или не.

„Труд": Министри на прокурор за 2,150 млрд. лв.

"Прокуратурата ми изпрати отговор на сигнала, че е започнало досъдебно производство срещу всички министри, зам.-министри и длъжностни лица, които са подписали необезпечените 150 договора за 2,150 млрд. лева." Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов.
Става дума за сключени контракти от предишното правителство, финансите за които и анексите към тях обаче не фигурират в Закона за бюджета на държавата нито за 2008 г., нито за 2009 г. Попитан кои ще бъдат разследвани, премиерът заяви: "Градският прокурор Николай Кокинов е подписал документа, той да ви каже". Но подчерта, че ще се търси отговорност от всички, които са парафирали договорите. "По случая е образувано досъдебно производство", заяви вчера пред "Труд" Роман Василев, зам. градски прокурор на столицата. То има за цел да изясни дали при сключването на повече от 140 сделки от предишното правителство е спазен законът, или има нарушения. Висшият магистрат уточни, че по-случая освен обвинител от градска прокуратура работи и Националната следствена служба.

„24 Часа": 10 години затвор за Марио Николов, Стойков - невинен

Групата "Николов-Стойков" вчера загуби един от лидерите си в Софийския градски съд. Марио Николов бе осъден на 10 г. затвор и 30 000 лв. глоба, но "колегата" му Людмил Стойков бе признат за невинен.
Магистратите прецениха, че в изпирането на над 7,5 млн. евро, източени по програма САПАРД, участие са взели Николов, жена му Марияна, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Иван Иванов.
Г-жа Николова получи 8 г. решетки, останалите подсъдими бяха осъдени на по 6 г. затвор и по 30 хиляди лв. глоба, но всички те могат да обжалват пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

„Новинар": РЗС пак се врътна за импийчмънта

РЗС даде ултиматум на премиера Бойко Борисов до вторник в 17 ч да се откаже от думите си, че процедурата по импийчмънт е заради критики срещу кабинета. Според него това е промяна на мотивите за искането за предсрочно отстраняване на държавния глава. Ако Борисов не се откаже от думите си, партията на Яне Янев ще прецени дали да подкрепи искането за отстраняване на президента в сряда. "В пленарна зала няма да ставаме адвокати на кабинета и на сгрешената политика на Симеон Дянков", отсече Янев.

„Дума": Със срив в системата започна издаването на новите документи

В 10.30 ч. вчера опашката пред паспортната служба в столичния кв. "Слатина" е дълга над 10 м. В редичка по двама-трима души. Това е първият ден, в който се приемат заявления за издаване на новите български документи за самоличност с биометрични данни. Добрал се вече до входа младеж обясни, че от 3/4 час опашката не е помръдвала. Има срив в системата, обяснили служителите. Младият мъж каза, че в 8.30 ч., когато дошъл, опашката била още по-широка и по-дълга, обещали до половин час нещата да се оправят.
Претоварване на системата за издаване на новите документи за самоличност предизвика на места временно затруднение в обслужването на гражданите. Системата е ползвана едновременно от над 1000 потребители, от които - 300 биометрични станции.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини