Бъдещият конкурент на Mini

Изглежда, че в последно време всички се целят в Mini, което само по себе си е доказателство колко добре са си свършили работата от британската марка (собственост на BMW AG).

В случая от Volkswagen Group се целят именно в Mini, като още преди бе ставало дума, че Audi A1 ще бъде конкурент на класическия мъник. Сега обаче изглежда, че и новото поколение на Beetle също ще бъде насочено срещу същия симпатичен Mini.

Основният подобрения по изцяло новия Beetle ще се изразяват в различен дизайн, доста стилистични промени, по-ефективни двигатели, както и по-остро поведение. Очаква се дебютът на колата да бъде по време на автомобилното изложение в Лос Анжелис в края на тази година.

Вероятно няма човек, който да не е чувал за класическия VW Beetle от миналия век, както и за неговия наследник New Beetle, разкрит в края на 90-те години. По принцип New Beetle се предлага на пазара от близо 10 години и се радваше на доста големи продажби въпреки липсата на особени промени по време на жизнения му цикъл. От фабриката в Пуебла, Мексико досега са излезли повече от един милион представителя на модела. Изглежда, че хората зад проекта имат дори още по-амбициозни планове за следващото поколение на автомобила. То трябва да се появи между 2011 и 2012 година.

Изпълнителният директор на VW Мартин Винтеркорн потвърди, че в момента се разработва наследник.

Той вероятно отново ще се произвежда в Мексико, въпреки че не е изключена възможността и за други места. От AutoTelegraaf съобщават, че компанията обмисля възможността за няколко варианта за бъдещия Beetle – сред възможностите са нов Spider, който ще бъде допълнение към стандартния кабриолет.

Що се отнася до Mini, по принцип те имат един от най-качествените компактни хечбеци в днешно време. И за да могат VW да се изправят пълноценно срещу тях, германците ще разчитат донякъде на дизайна на концептуалния New Beetle Ragster, показан за пръв през 2005 година.

С доста по-модерен дизайн и още по-ефективни системи за задвижване, Ragster може да се превърне в основа на наистина спортен мъник. Освен това бъдещата „костенурка” (както е наричана май само в България) вероятно ще получи доста по-добър интериор с още по-качествени материали. Почти сигурно и багажникът на колата ще нарасне. Първоначално ще се появи вариант с твърд покрив, но година по-късно би трябвало да се появи и открит вариант с мек сгъваем покрив.

Окачването и шасито ще бъдат оптимизирани, като колата ще получи по-широка следа и по-дълга междуколесна база, предлагайки значително повече стабилност при високи скорости.

Двигателите вероятно ще включват настоящия 2.5-литров петцилиндров двигател, както и нов 2-литров турбодизел. Очаква се и евентуална хибридна версия, задвижвана от 1.4-литров бензинов двигател, комбиниран с електрически мотор с мощност от 27 к.с. Трансмисиите ще бъдат пет- и шестстепенни ръчн, както и новата DSG скоростна кутия нa VW с двоен съединител.

В интернет пък изненадващо се появи компютърна графика, която показва вариант за дизайна на наследника на New Beetle.  Интересно е, че следващото поколение на New Beetle може и да загуби частицата „New” и да се нарича просто “Beetle” – като при класическия Beetle. Очаква се бъдещият модел да бъде повлиян от прототипите up!, както и от класическия „бръмбар”.

Същевременно се говори и за евентуален офроуд модел Cross, подобен на прототипа Dune Beetle от 2000 година. Шансовете за това обаче реално са малки. За инженерната работа по модела ще отговарят от Германия, но за дизайнерската част – от Калифорния

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини