НАСА отбелязва 20-годишнината на телескопа "Хъбъл"

За 20 години телескопът "Хъбъл" промени разбирането ни за Вселената. За да отбележат неговата годишнина, учени от НАСА избраха най-ефектните и значими негови снимки в книгата "Хъбъл: пътешествие през космоса и времето", съобщи в. "Дейли телеграф".

Снимките на масивни облаци прах, където се зараждат звезди, на изригваща светлина, която разкрива, че умира звезда, на красиви галактически структури и дори на нови планети показват не само какви са космическите открития, но и как е еволюирал телескопът през 20-годишната си история, допълва БТА.

Хъбъл е изстрелян на 24 април 1990 г. с космическата совалка "Дискавъри". Първите си снимки изпраща до Замята на 20 май 1990 г.

Те са черно бели и зърнисти и показват, че огледалото му има дефект, който изкривява образите.

През 1993 г. НАСА е принудена да изпрати скъпа мисия, която да поправи "Хъбъл", така че той да работи с предвиденото качество. Заради високата цена за поддръжка и ранните проблеми, космическата обсерватория си печели много врагове.

Този телескоп обаче помага да бъде намерен отговор на много въпроси за възрастта на Вселената, за образуването на планетите и помага да бъде формулирана теорията за масивните черни дупки в центъра на галактиките.

Той доказва, че разширяването на Вселената се ускорява, а не се забавя.

Благодарение на него специалистите наблюдават и най-разрушителните сили във Вселената в действие, без да са изкривени от земната атмосфера. Хъбъл заснема отблизо планети от Слънчевата система, сред които и Марс, а преди две години улавя за първи път светлина от планета извън Слънчевата система.

Сред най-значимите снимки на телескопа "Хъбъл" са Стълбовете на творението в мъглявината Орел, звездата Ета Карине, която е на 7000 светлинни години от Земята и е 100 пъти по-голяма и милион пъти по ярка от нашето Слънце, сблъскващите се галактики Антени, мъглявината Хеликс, наречена Окото на Бога.

Телескопът "Хъбъл" е на околоземна орбита на приблизителна височина 600 километра. Движи се със скорост 28 000 километра в час и прави една обиколка около Земята за 97 минути. Очаква се той да работи още 5 до 10 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини