Вулканичната пепел се насочва на юг, вероятно ще подмине България

Облакът от вулканична пепел, който предизвика срив в самолетния транспорт в Европа, се насочва на юг, но вероятно няма да засегне България, съобщи ДПА, пише БТА.

Десетки хиляди пътници бяха блокирани на летищата по света заради исландския вулкан, който продължи да бълва пепел и земна маса. Въздушното пространство на Румъния, България, Украйна и Северна Италия беше затворено за полети, след като подобни мерки бяха взети в Централна и Северна Европа и Британските острови. Очаква се те да останат в сила и днес, съобщи Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол.

Летищата в Полша останаха затворени.

Заради силно затруднения транспорт мнозина държавни и правителствени ръководители се отказаха да пътуват за Краков, за да участват в погребението на загиналия в самолетната катастрофа край Смоленск полски президент Лех Качински и жена му Мария.

Метеорологичният институт в исландската столица Рейкявик съобщи, че е отчел намаляване на количеството пепел и земна маса, изхвърляно от вулкана.

Вятърът обаче насочи облака пепел на юг, с което затрудни допълнително въздушния транспорт в Европа и по света.

Облакът се оформи като ножица и подмина само Литва, Латвия и Беларус в Северна Европа и южната част на континента, включително Испания, Южна Италия, България, Гърция и Турция.

Евроконтрол предупреждава, че ефектът от вулканичния облак ще се усеща още поне едно денонощие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини