Полша рискува да е "следващата Гърция"

Полша рискува да се изправи пред криза като в Гърция, ако лидерът на консервативната опозиция Ярослав Качински спечели президентските избори следващия месец, предупреди премиерът либерал Доналд Туск.

"Ако изгубим тези избори, можем да се превърнем в поредната дестабилизирана европейска държава", казва той в интервю за местен ежедневник. "Днес Гърция има този проблем, и може би други европейски нации, но за щастие не и Полша", допълва той.

Съюзникът на Туск Бронислав Коморовски води в допитвания за изборите на 20 юни, но Качински скъсява разликата, допълва АФП.

Полша е предпазлива, но отворена за подобряване на отношенията с Русия и иска повече от само жестове, допълни Туск.

"Отворени сме за единство, но също така сме внимателни и предпазливи. Идва краят на времето само за жестове. Нуждаем се от конкретни действия, за да може да се говори, че отношенията се развиват", посочи Туск.

Коментарите на Туск последваха изключително важните жестове на руския президент Дмитрий Медведев по време на посещението в Русия през уикенда на полски официални представители за честването на 65 годишнината от победата над хитлеристка Германия. По време на визитата Медведев предаде 67 от общо 183 тома документа от разследването на избиването през съветската епоха на 22 000 полски офицери в Катин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини