Купуват мозъците ни от гимназията. Преглед на националния печат

„24 часа": Арестуваха министерски служител заради изтеклата матура

Главният счетоводител на центъра за интеграция на малцинствата към образователното министерство издал предварително темата за матурата по български език и литература, научи "24 часа" от разследващите.

Държавният служител Красимир Лефтеров е бил арестуван за 24 ч, докато се проведат неотложните следствени действия, а после е освободен. Обискиран е домът му. Смята се, че той е изнесъл информацията срещу заплащане и е бил част от по-голяма престъпна схема.

"За задържания служител на МОМН се предполага, че е предпоследното ниво преди самия източник на информация за темите за матурата", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в Рим, където той е част от официална делегация. Проверката продължава, може да има и други арестувани за изтичане на информация.

"Не повече от 60 ученици са разбрали предварително темата, сочат досегашните данни на МВР. Това едва ли опорочава целия изпит и едва ли е нужно да се анулира цялата матура", коментира вицепремиерът. Министърът на образованието и науката е запознат с проверката и ще вземе решение по-нататък..

 

„24 часа": Даваме пари за депутати, не и за родата им

НЕ СЪМ привърженик на кухия патос срещу депутата като цяло и по принцип. Не одобрявам и масовото обобщение, че народният представител е безделник с голяма заплата, който се вози на мерцедес и яде евтини кюфтета.

Истината е, че голяма част от депутатите съвестно си гледат работата. На прословутите мерцедеси аз лично не бих се чувствала в безопасност, тъй като са стари и раздрънкани до безобразие. Кюфтетата отдавна са обект на депутатски и журналистически подбив, а не на апетит. Заплатата е като на висока позиция в престижна фирма - предполага се, че да работиш в парламента, е престижно. Последно беше към 2200 лв.

Затова според мен депутатът не е чак такова бедствие за народа. Само че и 41-ото народно събрание пропусна шанса да убеди обществото в това. И охотно се спусна да ползва наследените от стари парламенти удобства и благини.

Преди дни "24 часа" съобщи, че народни представители масово вземат за свои сътрудници роднини. Най-често децата си.

 

„Труд": МВР закопча и пусна чиновник, издал матурата

Полицията арестува служител на просветното министерство, заподозрян, че изнесъл темата на матурата по български език, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в Рим.

Става дума за Красимир Левтеров, счетоводител в Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Чиновникът бил задържан в дома му в нетрезво състояние. По-късно той бе освободен.

"За Левтеров се предполага, че е предпоследното ниво преди самия източник на информация за темите за матурата", добави Цветан Цветанов. Според него около 60-70 ученици са знаели предварително, че на зрелостния изпит ще се падне интерпретация на одата "Левски" от Иван Вазов. Това сочели данни от разпитите на младежи, които разменяли в интернет информация за изтеклата матура.

Според вътрешния министър до 2-3 дни щяло да стане ясно и последното звено, от което изтекла темата.

 

„Труд": От "великото време" до мизерията на интелектуалците

България е от малкото страни, в която будителите - интелектуалци, носители на каузи, идеали, истини и национална идентичност, имат свой специален празник - 24 май. Празничната приповдигнатост днес обаче не може да ни затвори очите за тъжни истини, за факта че от "великото време на интелигенцията" и в частност на интелектуалците, описано от Желю Желев през 1988 г., до тяхната мизерия са минали само 28 години. Говори се, че това е световен феномен на криза на модерната епоха, родила съвременния интелектуалец. Множат се заглавия за "смъртта на интелектуалеца".

Интелектуалците у нас се превърнаха в гробокопачи на държавния социализъм, но неговите руини смачкаха и повечето от тях. Държавата днес няма средства, а и няма и много желание да се занимава с култура и наука, а пазарът отхвърля много от досегашните културни продукти, няма потенциал да потребява наука, не се интересува от нея. Новата конкурентна среда, където се надвикват хиляди медии и милиони хора, заглушава гласовете на интелектуалците.

Пазарната ситуация в културата избута встрани голяма част от предходната художествена интелигенция. От учените се иска не да бъдат "духовни будители", а да "правят" и "печелят проекти", не да открият някоя нова истина, а да могат да продадат тази истина.

 

„Стандарт": Купуват мозъците ни от гимназията

Най-талантливите българчета стават стипендианти на престижни чужди университети още от гимназията.

Нито един от спечелилите международни състезания и олимпиади по математика и физика няма да остане да учи у нас, каза за "Стандарт" Петя Тодорова, преподавател в столичната математическа гимназия. Четирима от тазгодишните абитуриенти на СМГ поемат към "Оксфорд", други заминават за "Станфорд" и "Принстън".

Веднага след дипломирането си младите ни мозъци получават оферти за кариера в световни корпорации, каквито у нас няма кой да им предложи. "На олимпиадите нашите ученици бият американци, руснаци и китайци, а после заминават да работят за тях", със съжаление признават учителите.

„Стандарт": Талибаните нападат по залез слънце

Обикновено се случва между 19 и 20 ч. Слънцето точно залязва, а патрулите се завръщат изморени от дежурство. Военните, които са си дошли по-рано, вече разпускат, играят волейбол или футбол на разположеното в центъра на натовската база "Кандахар" игрище "Арена". Това е и мястото, където се намират магазините, ресторантите и интернет клубовете. Всички натовски войници в афганистанската провинция, включително и 270-те българи, отиват там, за да се веселят.

Изненадващо сирените започват да вият, а женски глас да предупреждава: "Under attack" (под атака - бел. ред.). Реакцията на войниците е светкавична - всички лягат на земята с прибрани крака и си прикриват главата с ръце. Такива са инструкциите, когато базата е атакувана с ракети.

„Монитор": Екскомсомолците остават без пенсии

Архивът на някогашния Централен комитет на ДКМС все още не е намерен и поради това бившите комсомолци имат големи затруднения, щом решат да се пенсионират. Загубени документи на някогашни предприятия или соц организации мъчат и стотици други българи, решили да излязат в заслужена пенсия. Който е работил на много места по време на т.нар. преход, също трябва с почти детективски методи да издирва или наследниците на изчезналите си работодатели, или поне дубликати на техните архиви. В НОИ до момента е предадена документацията на над 10 000 фалирали или закрити предприятия, но на много повече все още е в неизвестност. Няма как да знаем чии ведомости липсват, докато някой не подаде жалба, пояснява Евгения Петрова, шеф на архивите в института. Ако обаче са предадени, от института издават удостоверения за стаж  на хората, работили в ликвидираните предприятия и те няма пречка да се пенсионират. През 2008 г. НОИ е върнал 12 494 молби, понеже документите на фирмата липсват или човекът не фигурира във ведомостите.

Освен архива на ЦК на ДКМС липсват бумагите и на по-незначителни предприятия като "Металкомплект", Местна промишленост и комунални услуги, различни текезесета и др. Все пак бившите комсомолци ще са сред най-затруднените да стигнат до пенсия.

„Монитор": Пипнаха чиновника, изпял матурата

Задържан е служител на образователното министерство, който е заподозрян за издаване на темата на матурата по български език и литература, обяви вчера в Рим министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Става дума за главния счетоводител в Центъра за интеграция към министерството Красимир Левтеров, издадоха източници от полицията. Както „Монитор" писа, ден преди зрелостния изпит темата Силата на словото в одата "Левски" изтече в интернет. Във форумите в Мрежата се появи и информация, че темата е търгувана срещу 600 лева. Заподозреният за издаване на темата на матурата е бил хванат в нетрезво състояние в събота. Служителят е задържан за 24 часа. „Това трябва да е урок за всички, които се осмелят да злоупотребяват със служебно положение. Продължаваме разследванията", обясни вътрешният министър вчера.

„Монитор": Дарихме Рим с частица от Христовия кръст

Премиерът Бойко Борисов дари българската църковна общност в Рим с частица от Христовия кръст. В замяна духовниците подариха на премиера икона на светите братя Кирил и Методий. Това стана след тържествена служба в църквата „Сан Винченцо и Анастазио" в навечерието на Деня на славянската писменост и култура - 24 май. Срещата с българската църковна общност бе част от официалното посещение на нашата делегация в италианската столица. Частицата от светия кръст ще бъде съхранявана в храма, предоставен преди години на българската църковна общност в Рим за служби. Борисов изрази благодарност, че покойният папа Йоан Павел II ни е предоставил именно „Сан Винченцо и Анастазио".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини