Pagani Zonda R мина всички на Нюрбургринг

Nissan GT-R и Porsche 911 GT2 подхванаха свой дуел за доминирането на пистата Нюрбургринг, като накрая Nissan даде време от 7:26.7 минути, докато Chevrolet Corvette ZR1 успя да завърти тур за 7:26.4 минути. В последствие времето на Corvette-a падна на 7:22.4, като при всички положения и двата модела се представяха по-добре от Pagani Zonda F с неговите 7:27.8. в последствие обаче се появи нова генерация от суперавтомобили. Ferrari 599 GTO придвижи нещата до нови ниво, като даде записа тур за по-малко от 7 минути. Сега от Pagani зписаха нова победа с време от 6 минути и 47 секунди от техния Zonda R.

Задвижван от 6-литров V12 двигател, заимстван от Mercedes CLK GTR, хиперавтомобилът притежава 750 к.с., които са постижими при 8 000 об/мн. Съответно ускорението до 100 км/ч отнема 3.2 секунди. Още по-интригуваща е максималната скорост от 398 км/ч.

Но не... най-интересното нещо не е това: човекът, който е измислил колата, "не е заинтересован от състезаването". По този повод колата му ще бъде инсталирана в хола като гигантска стерео уредба, по която вероятно спокойно ще може да слуша как R обикаля по Нюрбургринг. Не че въпросният човек нямаше да има възможността да изкара този страхотен суперавтомобил сам на пистата, тъй като вероятно може спокойно да си го позволи.

И ако беше решил да го направи, щеше да има възможността да кара Zonda с въглеродно монококово шаси, което е по-широко и по-дълго за по-сигурно управление. Благодарение на алуминиевото окачване колелата осъществяват по-оптимално сцепление с асфалта. Въртящият момент пък се препраща към тях посредством шестстепенна секвенциална трансмисия. Освен това има и всмукателна система от карбон, регулируемо задно крило, както и система за отработените газове, вдъхновена от Формула 1.

Всичко на всичко ще бъдат произведени десет представителя на въпросния Zonda R, като всеки ще струва по 1.1 милиона паунда.

Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини