Китай е ключът към озаптяването на Северна Корея

Китай ще изиграе ключова роля в озаптяването на агресията на Северна Корея, въпреки американските усилия за промяна на поведението на Пхенян посредством санкции и демонстрации на военна мощ, коментират анализатори, цитирани от АФП.

Демонстрирайки силна солидарност със своите съюзници от Южна Корея след потапянето на боен кораб на Юга, Вашингтон обяви налагане на нови санкции на Пхенян и мащабни военноморски учения, имащи за цел успокояването на Севера.

Сеул и Вашингтон, цитирайки резултатите от международно разследване, обвиняват Пхенян за торпилирането на южнокорейската корвета „Чеонан” в края на март. Потъването на кораба отне живота на 46 южнокорейски моряци. Пхенян яростно отрича всякакво участие в инцидента.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън обяви в сряда налагането на нови санкции, имащи за цел засилване на натиска върху Пхенян и възпиране на ядрената програма на страната.

Междувременно множество слухове упорито твърдят, че боледуващият 68-годишен севернокорейски лидер Ким Чен Ир се подготвя да посочи за свой наследник най-малкия си син.

Според някои анализатори съвместните американско-корейски учения с участието на 20 кораба, 200 самолета и 8 000 военнослужещи може да озаптят агресията на Пхенян. Но според наблюдателите ключовата роля е на Китай – да гарантира ефективността на санкциите срещу своя съюзник и да възпре бъдещи провокации.

Икономическите трудности на Севера също трябва да действат като ограничаващ фактор.

Вашингтон признава ролята на Пекин, който държи разпадащата се севернокорейска икономика на повърхността. „Ще се консултираме с Китай относно това, което приемаме за допълнителни стъпки, които можем да предприемем”, коментира говорителят на американския държавен департамент Филип Кроули.

Според преподавателя в Корейския университет в Сеул Йо Хо Йеол за известно време едва ли ще има нови провокации от страна на Пхенян.

„В момента Северна Корея е в трагично икономическо положение. Така че страната едва ли ще иска допълнително ескалиране на напрежението на полуострова, като същевременно ще бъде под натиск от Пхенян”, коментира експертът.

„За да може новите санкции да имат силен ефект, САЩ трябва да си сътрудничат с Китай, който едва ли ще подкрепи американските действия”, заявява Ян Му-джин от катедрата за севернокорейски изследвания към Сеулския университет. Според Ян военните маневри не биха спрели Пхенян, но въпреки това вероятността за нови нападения срещу Юга е минимална.

„Северна Корея има достатъчно вътрешни проблеми. И ще й бъде трудно да предприеме нови военни провокации без одобрението на Китай, който не би се съгласил със засилване на напрежението”.

Целта на военноморските учения е да се напомни на Севера за военната мощ на САЩ и да се демонстрира, че Пхенян не може да спечели при евентуален пълномащабен сблъсък.

Според наблюдатели въпреки че ученията може да засилят позициите на хардлайнерите в Пхенян, САЩ и Южна Корея са длъжни да отговорят на провокацията с потапянето на кораба.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини