„Уолстрийт джърнъл”: Светия ще спасява България

Археолози и духовници в България обявиха, че са открили кости от тялото на Йоан Кръстител, странстващ проповедник, почитан от християните като последния от пророците от Стария завет.

Това пише в-к „Уолстрийт джърнъл”, цитиран от "Фокус".
Правителството на страната гледа на откритието като спасение с финансови измерения. Тленните останки, включващи част от череп и зъб, бяха открити миналия месец по време на разкопки в манастир от четвърти век на остров Св. Иван край българското черноморско крайбрежие.
Мощите са били поставени в запечатан реликварий, заровен до малка урна, надписана с името на Св. Йоан и датата на раждането му.

Официални лица в засегнатата от икономическа рецесия страна смятат, че реликвите ще дадат голям стимул за туризма, привличайки вярващи от съседните православни страни в курортния град Созопол. Десетки милиони долари вече са били предназначени за подготовката за очаквания бум на посещаемостта. Строителни работници разширяват пристанището и строят голям паркинг. Пътеводителите търпят редакции, а нови пътни знаци ще насочват хората към реликвите.

Deutsche Welle също са иронични към автентичността на находката. Заглавието на вчерашната им публикация е 

Зъбът, който може да коства главата на Божидар Димитров

"Всичко започна с радостното съобщение, че е открито „нещо голямо". Малко по-късно предполагаемата находка е засенчена от научни прения от особен вид: Истински ли са реликвите или пък прибързано и без научен анализ те са представени като „мощите на Св. Йоан Кръстител?" - така Франк Щир от австрийския "Ди Пресе" започва статията си.

Утре, в 08:30 ч., в храма „Св. Георги Победоносец” в Созопол министърът без портфейл Божидар Димитров ще предаде на енорийския свещеник отец Иван реликварий, който е подарък от премиера Бойко Борисов.
"Реликварият е изработен от пловдивския майстор Ганчо Ганев от сребро и злато и е покрит със сцени от житието на Свети Йоан Предтеча, чиито мощи ще съхранява", каза пред “Фокус” Димитров.
"На реликвария има надпис „Дар от Бойко Борисов, министър–председател на Република България, август 2010 г.”.

В стария реликварий, в който бяха изложени мощите на светията, ще бъдат поставени двете други реликви, с които се сдоби в последната година созополският храм – мощи на Св. Андрей Първозвани и късче от Светия кръст, също подарен от Борисов. И те ще бъдат изложени за поклонение.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини