По 1000 лв награда за огнеборците ни гасили в Русия

Премиерът Борисов, ръководството на МВР, много руски дипломати посрещнаха на правителствения ВИП на летище София българските огнеборци, гасили пожарите в Русия.

За това, че развиват имиджа на страната, че работиха извънредно, че работиха така, както трябва, още на следващото заседание Министерският съвет ще вземе решение да бъдат наградени с по 1000 лв.", съобщи Борисов.

Зам. министърът на МВР Павлин Димитров зарадва пожарникарите с почивки в санаториуми и почивни бази.

Временно изпълняващият длъжността посланик на Русия у нас Иван Хотулев изказа отново благодарност от името на руския народ.

Сред 96-те наши пожарникари, които 14 дни се бореха с огъня, има и жена - Веселина Кехайова.

Тя разказа, че обстановката наистина е била много тежка, но с колегите й са се справили много добре.

Накрая ни изпратиха като герои, защото когато дойдохме, не можеше да се диша, а като тръгвахме, имаше синьо небе и слънце", разказа Кехайова.

Пожарите в Подмосковието нямат нищо общо с пожарите, които гасим в България, защото там има много торф и дърветата са над 30 метра", обясни Валентин Ангелов, началник на пожарната в Свиленград. - За да се изгаси 1 кв. м торф, са необходими минимум 1000 литра вода, така че се работеше сантиметър по сантиметър", разказа той.

Той съобщи, че по изчисления на руското министерство на извънредните ситуации, на час пожарникарите са изливали по 40 000 литра вода, а водата се карала от километри с няколко препомпвания с автомобили и помпени станции.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини